• DOLAR 32.57
  • EURO 34.911
  • ALTIN 2432.122
  • ...
Alkan`dan Zaman İktibasına Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan, köşesinde bir süredir camiilerle ilgili yazılar kaleme alıyordu. Bugün ise yine camileri yazdı. Yazdı yazmasına ama ilginç bir şekilde gazetesindeki editörleri de yerin dibine soktu...

Kendi kendisine soru cevap şeklinde yazdığı yazıda Alkan, New York Times gazetesinin Mimar Sinan ile ilgili tam sayfa bir yazıya yer vermesini ve Zaman gazetesinin bu haberi iktibas etmesine tepki gösterdi.

İşte Alkan`ın yazısından o bölüm:

-Tesadüfe bakınız üstâdım, New York Times, Mimar Sinan`a tam sayfa ayırmış; gazetelerimiz de üstüne atlamışlar haberin.
-Al işte ben küplere binmeyim e ne yapayım? Bu haberi iktibas eden editörleri bir sınıfa koyup imtihana çeksek, "Mimar Sinan niçin büyük bir mimardır; yarım sayfalık kompozisyon yazınız" desek nasıl cevap alırız dersin Çekirge? Ben söyleyim, onlar Sinan`ın büyük mimar olduğuna dair kanaati sağdan-soldan, kulaktan emaneten edinmişlerdir; aynel yakîn bilgi değildir yani. "El söylüyor ben de söylüyorum" hesabı. O kanaat bedava, hatta biraz da köpüklü haliyle tedarik edildiği için bugün biz mekân seçmekte ve tüketmekte, mektepten yeni mezun acemi mimarların zevkine mahkûm kalıyoruz. Müslüman`ımız da öyledir, laikimiz de. Bugün klavye kullanabilen herkes herhangi bir yazara mektup kaleme alıp aklından geçtiği gibi tenkid edebilir ve ediyorlar; siyasetten anlamayana zaten babalar kız vermiyor, peki mimarların tenkid edildiğini duydun mu hiç; kimselerin eline geçmeyen meslek içi dergilerde birbirlerini doğrarlar bazen o başka, kaldı ki eleştirilerinin büyük sebebi ya ideolojik menşe`lidir veya işin ticarî boyutuylailgilidir fakat bu ülkede mimarlığın toplam kalitesi, sol veya sağ cenah arasında anlamlı bir kümeleşme göstermez. Anlayacağın, bizim oraların tabiriyle "Birbirinden yüzü kara yavrularım" hesabı.

Timetürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir