• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...
Dengbejler de Tanıtılması Gereken Bir Değerdir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Çatak\'ta geleneksel hale gelen festivalin üçüncüsüne katılanlar güzellikler karşısında adeta büyülendiler.

 

Çatak Kaymakamlığı ve Çatak Belediyesi\'nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Çatak Kanispi, Ceviz, Alabalık ve Doğa Festivali, Kanispi Şelalesine akın eden binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Çatak Kaymakamlığı ile Çatak Belediyesi\'nin bu yıl farklı bir etkinlik olarak hazırladıkları yaşları 60 ile 75 arasında değişen Dengbejler bu kez sahne aldı. Daha önce düğünlerde türkü söyleyen Dengbejler bu kez festivalde giydikleri yöresel kıyafetlerle söyledikleri Kürtçe türküler ve oynadıkları oyunlarla festival alanını dolduran yüzlerce davetliden büyük alkış aldı. AK Parti Milletvekili Gülşen Orhan\'ın verdiği puşiyi takan Vali Münir Karaloğlu da ihtiyar delikanlılarla birlikte halay çekerek, Kürtçe türkülere eşlik etti.

 

Dengbejlerin gösterilerinin ardından kürsüye gelen Vali Karaloğlu, bu yıla kadar Çatak\'ta tanıttıkları organik ürünlere yeni bir öğe ekleyerek, Dengbejleri de festivalde tanıtacaklarını söyledi. Yaş ortalamaları 60\'ın üzerinde olan Dengbejlerin sahne performanslarını beğenen Karaloğlu \"Yürüme mecali olmayanların kendi kültürleri, örfleri, ananeleri için neler yaptığını hep beraber gördük\" dedi.

 

\"Van\'ın Çok Önemli Değerleri Var\"
Van\'ın çok önemli değerleri olduğunun altını çizen Karaloğlu, son 3 yılda bu değerleri tanıtmak için yapılan çalışmaları anlattı. Van\'ın her tarafının birbirinden güzel olduğunu ve çok önemli değerlere sahip olduğunu dile getiren Karaloğlu, bu yıl yapılacak etkinliklerle ilgili şunları kaydetti: \"Bu kentte çok önemli değerler var. Bu kent çok önemli bir kent. Ve biz son 3 yıldır bu kentin bu önemli değerlerini gün yüzüne çıkarmak için insanlığa mal etmek için kentimizin birer marka değeri haline getirmek için il milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, kaymakam arkadaşlarımızla ve benim çalışma arkadaşlarımla birlikte gece-gündün çalışıyoruz. Ve şükürler olsun ki bu yıl her bir marka değerin üçüncü etkinliğini yapıyoruz. 2 hafta önce Vanlı gençlerle birlikte Artos dağındaydık. Van gençliği ile birlikte gençlik şöleni yaptık. Aynı gün Gürpınar\'da belediye başkanımız, kaymakamımız uçurtma şenliği yaptı. Orada insanlarımızı bir araya getirdi. Cuma günü Erciş\'teydik. Yine bu kentin çok önemli bir değeri olan İnci Kefali\'ni dünya gündemine taşıdık. Bugün buradayız. Haftaya Bahçesaray\'dayız. Orada Kürt şair Fakiye Teyran\'ı üçüncü kez anacağız. 30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Van Denizi\'nde Su Sporları Şenliği\'ni de üçüncü kez yapacağız. Hedefimiz Van Denizi gibi bir nimeti tanınır, bilinir kullanılabilir hale getirmektir. Sonra 7-8 Temmuz tarihleri arasında Ofsshore yarışmaları var. Bunların tamamının amacı bu kentin değerlerini yükseltmek, bu kentin değerleri ile beraber geleceğe taşımak. Ve bu sayede insanımızı mutlu, müreffeh kılmak için bu çabayı sarfediyoruz\" dedi.

 

\"İnsanlar Artık Organik Ürün İstiyor\"
Son zamanlarda insanoğlunun doğal ürünlere doğru yöneldiğini anımsatan Karaloğlu, Türkiye\'de doğal ürünlerin yetişebileceği en önemli alanların başında Çatak\'ın geldiğini kaydetti. Çatak\'ta yetişen Alabalık, bal ve cevizin organik olarak yetiştiğini kaydeden Karaloğlu, valiliğin desteğiyle belirlenen bir bölgeye 500 adet arı kovanı yerleştirildiğini anlattı. Karaloğlu, \"Son dönemde insanoğlunun doğal ürünlere bir karşı yöneliş var artık. Tarım ilacı dokunmamış, toprağına süni gübre değmemiş topraktan üretilenlere organik ürünlere, doğal ürünlere bir yöneliş var. Artık insanoğlu bunu arıyor. Bizim Çatak bölgemize ne zirai ilaç dokunmuş, ne de süni gübre dokunmuştur. Bu bölgede yetişen ceviz ve bal da zaten bizatihi doğaldır, organiktir. Valiliğimizin desteğiyle Çatak\'ta Organik bal üretmek bir bölge tespit edildi. Ve şuanda 500 arı kovanı o bölgeye yerleştirildi. Amaç daha az miktarda bal alsak da daha yüksek fiyatlarla satarak, vatandaşımızın gelirini artırmak. Onun için çabalıyoruz.\"

 

\"Burası En Büyük Alabalık Üretim Merkezi Olacak\"
Çatak\'ta yetişen Alabalıkla ilgili yapılan çalışmayı da anlatan Karaloğlu, \"Balıkla ilgili farklı bir konuya temas etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi dünyada bir iklim değişikliği söz konusu. Küresel ısınma denen bu iklim değişikliği nihayetinde ülkemizi etkiledi, etkileyecek. Bugün Türkiye\'de kültür balıkçılığının en yoğun yapıldığı batı ege bölgemiz. Bu bölgemizde 2030 yılından sonra alabalık üreticiliğinin yapılamayacağı söyleniyor. Sebebi ise hava ısınınca su ısınıyor, suyun sıcaklığı belli bir seviye düzeyince çıkınca da alabalık üretilemiyor. Bu küresel ısınmadan Van ile Çatak da etkilenecek ama Türkiye\'de en az etkilenecek bölgelerden biri olacak. Onun için biz Çatak ve Gürpınar bölgesini stratejik alabalık üretim alanı olarak üniversitemizin su fakültesi ile üzerinde çalışıyoruz. Buraları stratejik bölge ilan ederek Türkiye\'nin gelecekte en büyük Alabalık üretim merkezi haline dönüştürebilmek için şuanda bilimsel çalışmalarımız devam ediyor. Zaten bu bölgede de çok ciddi bir Alabalık üretimimiz var. Yıllık yaklaşık 1 ton Alabalık üretiyoruz.\"

 

\"Makinenin Türkçüsü, Kürtçüsü Olmaz\"
Çatak ilçesine son 2 yılda yapılan çalışmaları anlatan Vali Karaloğlu, Van\'ı Habur Kapısı\'na bağlayacak, Çatak-Şırnak karayolu çalışmaları sırasında 3 adet iş makinesinin yakıldığını dile getirerek, tepkisini dile getirdi. Karaloğlu, \"Sevgili vatandaşlarımız bana söyler misiniz. Bu makinelerin suç neydi? Makine dediğiniz şey insanoğlu tarafından insana hizmet için üretilmiş bir aygıttır. Makinenin sağcısı, solcusu olur mu? Makinenin, Türkçüsü, Kürtçüsü olur mu? Makineden ne istiyorsunuz? Bu makineler bu insanlığa hizmet etmek için bu insanlar mutlu olsun, bu insanların ekonomik gelirleri daha yükselsin diye mücadele vermiyor mu? Ne istiyorsunuz makinelerden. Allah\'tan korkmazlar. Kimse kusura bakmasın. Üç makine yanar, onun yerine on üç makine gelir ve bu yol bitecek. Allah\'ın izniyle\" dedi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir