• DOLAR 32.561
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2427.305
  • ...
 İyi Beslenmek Kansızlığı Önleyebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
dogruhaber - Sağlık

Kansızlık özellikle çocuklarda, gebe ve emzikli kadınlarda sıklıkla ortaya çıkıyor. Çocuklarda demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatır, zekâ gelişimini olumsuz etkiler ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor: Karaciğer, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, üzüm, pekmez, kuru baklagiller, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) fındık, fıstık, susam.

GIDALARI C VİTAMİNİ İLE TÜKETİN
Tükettiğimiz bu gıdaların daha iyi bir şekilde emilmesini sağlamak için izleyeceğimiz yol ise şöyle:
- Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimini artırmaktadır.
- Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demir alımı artırılmış olur.

- Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.

- Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.

- Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir