• DOLAR 32.336
  • EURO 35.16
  • ALTIN 2306.15
  • ...

İZMİR- İhracatı sürekli düşen tek sektör olan zeytin ve zeytinyağı sektörü, 220 bin tonluk zeytinyağı, 450 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesi ile ihracat rekorları kırmaya hazırlandığı 2011/12 sezonunda hayal kırıklığı yaşıyor.

 

Yeni sezona yüzde 400 rekor ihracat artış hedefi ile giren Türk Zeytinyağı Sektörü, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verileri incelendiğinde, 2011/12 sezonunun ilk 7 aylık döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 48, değer bazında ise yüzde 23\'lük ihracat artış gösterdi. Bu artış son 6 sezona bakıldığında en kötü ikinci sezon olarak kayıtlara geçti. Sofralık zeytin ihracatı ise geçen sezonki ihracat rakamının da yüzde 2 altında kalarak 57.6 milyon dolara düştü.

 

Zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamlarını değerlendiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, Zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki seyrin, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kaydıyla ithalat taleplerinin haklılığının bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi.

 

Zeytinyağı ihracatının sürekli düşüş gösterdiği son 5 yıldır ihracatını her yıl arttıran zeytin ihracatı ise Ekim 2011-Mayıs 2012 döneminde bir önceki sezon gösterdiği performansın gerisinde kaldı. Yeşil zeytin ihracatımız 2010-11 sezonun aynı dönemine göre miktar açısından yüzde 4, toplam tutar açısından da yüzde 2 azalarak 8.553 ton karşılığında 16.7 milyon dolara, siyah zeytin ihracatımız ise miktar olarak aynı kalarak tutar bazında yüzde 2 düşüşle 40.907 ton karşılığı 67.2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Zeytin ve Zeytinyağı İhracatındaki Sıkıntı Yüksek Rekolteye Rağmen Giderilemedi

 

Türkiye\'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki daralmanın yüksek rekoltenin olduğu 2011/12 sezonunda da giderilemediğini belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi\'nin 2007 yılından beri talep ettiği ihraç kaydıyla zeytinyağı ithalatına imkan veren Dahilde İşleme Rejimi (DİR)\'nin ne kadar haklı bir talep olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

 

Sofralık zeytin ihracatında hedef Pazar seçilen Irak, Romanya, Birleşik Krallık ve Çin pazarlarındaki genel durumun Romanya dışında umut verici olduğuna vurgu yapan Ölken, Irak\'a yapılan sofralık zeytin ihracatının yüzde 210, İngiltere\'ye yapılan ihracatın yüzde 60 artış gösterdiğine işaret etti.

 

Çin ve Irak\'ta Tanıtıma 2012 Yılının İkinci Yarısında Devam Edilecek.

 

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi\'nin Çin ve Irak pazarındaki çalışmalarına 2012 yılının ikinci yarısında devam etme kararı aldığını anlatan ZZTK Başkanı Ölken, \"Öncelikle Komitemiz Pekin\'de Ağustos ayında düzenlecek olan \"2. Edible Oil Expo\" fuarı sırasında düzenlenecek olan Chinese Cultural Year of Turkish Olive Oil etkinliğine davetli olarak katılacak tanıtım faaliyetlerinde bulunacak ve bir de seminer düzenleyecek, Komitemiz ayrıca Kasım 2012\'deki Shanghai \"FHC Gıda Fuarı\" ile \"Irak Erbil Gıda Fuarı\"na katılacak ve EZZİB ile birlikte Ekim 2012 sonunda geleneksel \"Alım Heyeti Organizasyonu\"nu gerçekleştirecek. Söz konusu alım heyetine hedef pazarlarımız arasında yer alan İran, Irak, Rusya, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri\'nden önemli miktarlarda ithalat yapan alıcı firmaların yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri davet edilecek\" diyerek sözlerine son verdi. (Osman İçli-İLKHA)