• DOLAR 32.564
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2428.56
  • ...
`Artık Lenin`i gömelim`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`da yeni göreve başlayan Kültür Bakanı Vladimir Medinski, eski Sovyet lideri Vladimir Lenin`in Kızıl Meydan`da mumyalanmış vaziyette mozalede tutulan cesedinin gömülmesini istedi.

Ekho Moskvı radyosuna yaptığı açıklamada mozalenin de müzeye dönüştürülebileceğini ifade eden bakan, bunun kişisel düşüncesi olduğunu vurguladı.

Bolşevik devrim liderinin cesedinin hala teşhir ediliyor olmasını "saçmalık" olarak tanımlayan bakan, "Ezelden bu yana olduğu gibi ölenlerin cesetleri toprağa gömülmeli... Devlet yetkililerinin definleri ile ilgili tüm ritüeller de yerine getirilmeli" önerisinde bulundu.

"Hayatımızı daha iyi yönde değiştiren bir kısım değişimler olabilir..." değerlendirmesinde bulunan bakan, "Mozale Kızıl Meydan`ın ayrılmaz bir parçası olarak kalmalı. Muhtemelen bir müzeye dönüştürülebilir... Azami dikkat gösterilir" ifadelerini kullandı.

1924`de Lenin`in ölümünün ardından mumyalanan ceset Kızıl Meydan`a inşa edilen mozalede tutuluyor. 1991`de Sovyetler Birliği`nin dağılmasının ardından Lenin`in cesedinin gömülmesi ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Rusya Kamuoyu Fonunun yaptığı son ankete göre Rusya halkının yüzde 56`sı Lenin`in gömülmesini istiyor. Yüzde 28 gömülmesine karşı çıkarken, yüzde 16 kararsız. Sosyologlara göre son 6 yılda Lenin`in gömülmesini isteyenlerin oranı en az yüzde 10 arttı.

İnsan hakları örgütlerine göre ise henüz kamuoyu Lenin`in gömülmesine hazır değil. Aktivist Aleksandr Bord, yaptığı değerlendirmede, özellikle İkinci Dünya savaşı gazilerinin bu düşünceyi kabul etmelerinin ve Lenin`i unutmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bord`a göre özellikle mevcut yönetimden memnun olmayan dar gelirli vatandaşlar için de Lenin halen sembol isim.

Rusya Toplumsal Oda üyesi Alla Gerber`e göre ise Rusya`nın bir mumyaya ihtiyacı yok. Bilim adamların ve uzmanların halkı bilinçlendirmesi gerektiğini ve Lenin`in ortaya koyduğu düşüncelerin ve uygulamaların tartışılmasının daha doğru olduğunu savunuyor.

Leveda araştırma merkezinin yaptığı çalışmaya göre ise halkın yüzde 48`i Lenin`i pozitif bir figür olarak görüyor. Halkın üçte biri Lenin`le ilgili olumsuz düşünürken, Komünist Parti taraftarları Lenin`in gömülmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Lenin`in Rus toplumuna zarar verdiğini düşünenlerin başında ise Rusya Ortodoks Kilisesi geliyor. Ateizmi savunan Sovyet lideri, yüzlerce kilisenin kapatmış, inançları yasaklamıştı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir