• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
Maliki`yi Düşürme Çabası Başarısız Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ittifakıyla Kürt grupların Maliki’yi düşürme çabaları sürerken Musul ve Kerkük’teki Sünniler, Başbakan Maliki’yi destekleyen gösteriler düzenledi.

El-Irakiye liderlerinin, Nuri el-Maliki’yi başbakanlıktan uzaklaştırmak için yeni bir toplantı yapmaya hazırlandıkları Musul kentinde Başbakan Nuri el-Maliki lehinde gösteri düzenlendiği bildirilirken Maliki’ye verilen güvenoyunun geri alınmasına yönelik çabalarla başlayan siyasi bunalımın da sona ermek üzere olduğu ifade edildi.

El-Irakiye İttifakı’na mensup 20 politikacı dün Irak Başbakanı Nuri el-Malki ile görüştü ve Maliki’ye güvensizlik oyu verilmesine karşı olduklarını açıkladı.

El-Irakiye ve Kürt partilerin aksine Maliki hükümetinin düşürülmesinin Irak’taki güvenlik ve istikrarı bozacağına inandıklarını belirten el-Irakiye mensubu politikacılar, taraflarla temaslarını sürdüreceklerini açıkladılar.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de Maliki hükümetinin düşürülmesine karşı olduğunu belirterek tüm sorunların düzenlenecek olan ulusal diyalog toplantısında ele alınması çağrısında bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin ulusal diyalog toplantısına destek veren Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim de tartışan tarafların görüşlerini yakınlaştırma konusunda elinden gelen tüm çabayı göstereceğini söyledi.

Irak basını da yaşanan siyasi bunalımın çözümüne yaklaşıldığına işaret ederek Başbakan Nuri el-Maliki’ye verilen güvenoyunun geri alınmasına çalışan siyasi grupların Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmaması şartıyla bu talepten geri adım atmaya hazır olduklarını söylediklerini bildiriyor.

Irak basınında yer alan haberlere göre Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmaması şartıyla güvensizlik oyu verilmesinden vazgeçilmesi teklifi Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr’dan geldi.

Öte yandan el-Irakiye ve Kürt grupların Maliki’nin düşürülmesini en iyi seçenek olarak görmeye devam ettikleri bildirilirken el-Irakiye yetkililerinin “Maliki’yi parlamentoda düşüremesek bile gensoru vereceğiz” dedikleri ifade ediliyor.

Dini merceiyetin de Irak’taki siyasi tartışmaların ülkeye zarar verdiği görüşünde olduğu bildirilirken Ayetullah Sistani’nin Kerbela Temsilcisi Seyyid Ahmed Safi, “siyasi ihtilafların artmasından yalnızca Irak halkı zarar görmektedir” dedi ve sorunun barışçı bir şekilde fedakarlık yapılarak çözülmesini istedi.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir