• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
Bosnalı Nine Kiliseye Karşı Direniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bosna Hersek`te evinin bahçesinde yaptırılan kaçak kiliseye karşı verdiği mücadeleyle tanınan 68 yaşındaki Fata Orloviç, kilisenin kaldırılmasına yönelik hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini söyledi. Biyelyina Bölge Mahkemesi`nin, ruhsatsız inşa edildiği gerekçesiyle kilisenin kaldırılması kararına sevinen Fata nine, Bosna Sırp Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi`nin kilise hakkındaki yıkım kararını durdurmasına rağmen mücadelesini sürdürüyor. Avukatı Fahriya Karkin aracılığıyla yıkım kararının durdurulmasına itiraz eden Fata Orloviç, şimdi itirazının kabul edilmesini ve mahkemenin vereceği kararı bekliyor.

Orloviç`in avukatı Fahriya Karkin, yaptığı açıklamada, müvekkilinin bahçesine yapılan kilisenin dini yapı değil, siyasi amaçla inşa edilen bir yapı olduğunu belirtti. Karkin, "Kilisenin önüne geldiğiniz vakit etrafında Fata ninenin evinin dışında başka bir ev göremeyeceksiniz. Hiçbir Sırp vatandaşı orada yaşamıyor.

Bu kilise, Boşnakların buradan göç etmesi ve Sırpların yerleşmesi için inşa edildi" dedi. Bahçesinden kilisenin kaldırılması için verdiği mücadeleyle Bosna Hersek`te haksızlıklara karşı direnişin sembol isimleri arasına giren Fata Orloviç de mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini, "bahçesine yapılan kilise kaldırılmadığı müddetçe sevinmenin de kendisi için haram olduğunu" ifade etti. Fata Orloviç, "Allah`ın izniyle bu benim zaferim olacak. Sonuna kadar yurdum için, Bosna Hersek için mücadele edeceğim" diye konuştu.

Fata ninenin zorlu mücadelesi
Bosna Hersek`in doğusunda yer alan Srebrenitsa yakınlarındaki Konyeviç Polye köyünde, savaştan önce eşi ve 7 çocuğuyla yaşayan Fata Orloviç, savaş sırasında Sırplar tarafından Tuzla`daki toplama kampına götürüldü.

Savaşta eşi Saçir Orloviç ile 22 yakınını kaybeden Fata nine, bir süre kampta, ardından da farklı bölgelerde mülteci olarak yaşadı. ABD`ye giden 4`ü erkek, 3`ü kız 7 çocuğunun tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmek istemeyen Fata Orloviç, 1995 yılında savaşı bitiren Dayton Anlaşması`nın imzalanmasının ardından "mültecilerin evlerine dönebileceği" maddesini dikkate alarak 1999 yılında köyüne döndü.

Köye döndüğünde evinin bahçesinde, bölgeye yerleşen Sırplar tarafından kilise yaptırıldığını gören Fata Orloviç, arazisine izinsiz yaptırılan kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı. Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen yüksek miktarda parayı reddeden Orloviç, 11 yıl süren hukuk mücadelesini 2010`da kazandı, ancak bu karar uygulanmadı.

Biyelyina Bölge Mahkemesi, Fata Orloviç`in bahçesine ruhsatsız inşa edildiği gerekçesiyle kilisenin kaldırılmasını kararlaştırmış, itiraz üzerine, Bosna Sırp Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi de bölge mahkemesinin yıkım kararını durdurmuştu.Yıkım kararının durdurulmasına itiraz eden Fata Orloviç, evinin bahçesindeki kiliseye ayine gelenlerle tartışması nedeniyle sık sık karakola götürülüyor ve polisten şiddet görüyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir