• DOLAR 32.588
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2507.41
  • ...
Doktorsuz Sağlık Ocağından Duyuru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`un yeni ilçelerinden Sultangazi`de aile hekimi sıkıntısı yaşanıyor. İlçeye bağlı 45 bin nüfuslu Yunus Emre Mahallesi`nde bulunan tek sağlık ocağına atanan doktor günlük 400-500 hastaya bakmak zorunda kaldı. Bu hekim de bir süre sonra rapor alınca sağlık merkezi doktorsuz kaldı. 10 gündür doktor olmayan sağlık merkezine gelen vatandaşlar, muayene olamamak ve ilaçlarını yazdıramamaktan yakınıyor. Mahalle muhtarı "Başvurmadığım merci kalmadı ancak sorun çözülemedi. Mahalleli sorumlu olarak beni görüyor bende bunaldım." diyor.


Vatandaşa daha iyi bir sağlık hizmeti için uygulamaya konulan Aile Hekimliği sisteminde doktor açığı sorunu yaşıyor. Her doktorun ortalama 3 bin 500 vatandaşa bakmasını öngören sistem bazı mahallelerde oturmasına rağmen, bazı bölgelerde ise sıkıntılar devam ediyor. Sistemin sağlıklı işlediği yerlerde vatandaşlar sağlık merkezine giderek aile hekimleri ile tanıştı. Hasta olanlar muayene olup


ilaçlarını yazdırabiliyor. Ancak sistemin sorunlu olduğu bölgeler de var. Bunların başında yeni kurulan yerleşim merkezleri ve kırsal bölgeler geliyor. Sultangazi ilçesine bağlı Yunus Emre mahallesi de sistemin sorunlu olduğu yerlerden. 45 bin nüfuslu mahallede bulunan tek sağlık ocağında doktor yok. Normal şartlarda yaklaşık 10 doktorun görev yapması gerektiği belirtilen sağlık merkezine, kısa bir süre önce bir doktor atanmış. İddiaya göre, göreve başlayan bayan doktor, günlük ortalama 400-500 hastaya bakmak zorunda kaldı. Bir süre sonra rapor alan doktorda sağlık merkezine gelemeyince sağlık merkezi doktorsuz kaldı. Her gün bir umutla sağlık merkezine gelen vatandaşlar, hizmetlinin `doktor yok` ikazı ile geri dönüyor.


Sağlık merkezinden ayrılan mahalle sakinleri, duruma bir çözüm bulunması için muhtarlığın kapısını çalıyor. Durum hakkında bilgi veren Mahalle Muhtarı Murat Tanrıverdi, "45 bin nüfuslu bir mahalleyiz. Güç bela bir sağlık ocağı açtırdık. Sağlık ocağına doktor gönderilmesi için bütün mercilere başvurduk. 10 doktorun görev yapması gereken sağlık merkezine bir doktor atandı. O da rapor aldı artık gelmiyor. Vatandaşlar gelip sıkıntılarını bana anlatıyor. Bize 10 doktor değil 2-3 doktor göndersinler ona da razıyız. Ama şuan bir doktorumuz bile yok. Vatandaşlar başka mahallelere gidiyor. Oralarda da bir ya da iki doktor görev yapıyor. Talebe cevap verilemiyor. Biz acilen bölgemizde yeteri kadar doktorun görevlendirilmesini istiyoruz." dedi.

Sağlık merkezine gelen vatandaşlarda ihtiyaçlarının karşılanamadığından yakındı. Muayene olmak yada ilaç yazdırmak için sağlık merkezine geldiklerini aktaran vatandaşlar "Doktor yok. Ne ilaç yazdırabiliyoruz, ne de muayene olabiliyoruz. Özel hastanelere de gitmeye maddi imkanımız yok." diyerek tepkilerini dile getirdi.

Sultangazi Aile Sağlığı Merkezleri Müdürü Doktor Savaş Başar Kartal, doktor açığı ile ilgili çalışma yaptıklarını ve doktor açığının kapatılması için zorunlu hizmet atamaları kapsamında atanan doktorlardan merkezlerde görevlendirileceğini söyledi. Aile Sağlığı Merkezi`nde doktor açığı sorununun tayinlerden kaynaklandığını anlatan Kartal, mahalledeki yaklaşık 45 bin nüfusun doktor sorununu en kısa sürede çözeceklerini vurguladı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir