Bingöl`de Keneye Karşı Tedbirler Artırıldı
Riskli bölge ilan edilen Bingöl`de keneye savaş açan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 13 bin 759 hayvanı keneye karşı ilaçladı, çiftçiler için de eğitim programları düzenlemeye başladı.
BİNGÖL - Son günlerde yaşanan kene ısırması vakalarının artması üzerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ilaçlama çalışması başlattı.
Kene ile mücadele kapsamında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının 2011-2012 yıllarında pozitif insan vakası görülen yerlerde kullanılması amacı Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri ekipleri, İl Sağlık Müdürlüğünden alınan ilaçların ilk etap uygulamasını tamamladı.
Çiftçilere Eğitim Veriliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, ilaçlamanın 21 gün ara ile dört dönem halinde yapılacağı belirtilerek, "Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda; Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri ve Sağlık Müdürlüğü personelleri ile işbirliği içerisinde çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim/yayım çalışmaları devam etmektedir" denildi.
13 Bin 759 Hayvan Keneye Karşı İlaçlandı
İlk uygulamada 8 bin 319 büyükbaş, 5 bin 440 küçükbaş hayvana 229.980 ml ilaç uygulandığı belirtilen açıklamada, devamla şöyle denildi: "Hayvanlarda yapılan ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacı kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülâsyonunu mümkün olduğunca azaltmaktır. Doğada çok geniş alanlarda bulunan kenelerin larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) ve gömlek değiştirmek için yabani hayvanlardan (tavşan, kirpi, yerden beslenen kuşlar vb.) ve evcil hayvanlardan kan emmek zorundalar. Çok hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Kenelerle mücadelede amaç kene sayısını olabildiğince azaltmaktır. Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Kenelerle birlikte yaşamaya alışmalıyız!" (Nihat Kanat - İLKHA)