• DOLAR 32.512
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2433.538
  • ...
Af Örgütü`den İsrail`e Uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Af Örgütü, İsrail`den, kişilerin haklarında yasal suçlamada bulunulmaksızın süresiz gözaltına alınmasına izin veren “idari gözaltı” uygulamasına son vermesini istedi.

Örgüt tarafından dün yayınlanan raporda, İsrail`in uluslararası hukuka aykırı bu uygulaması sonucu kötü muameleye maruz kalan yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılması talep edildi.

“Adalet Açlığı: İsrail Tarafından Duruşmaya Çıkarılmadan Gözaltında Tutulan Filistinliler” başlıklı 56 sayfalık raporda, idari gözaltı uygulamasıyla bağlantılı olduğu belirtilen, aralarında işkence ve yetersiz tıbbi tedavinin de bulunduğu, kötü muamelelere ilişkin bir liste yayınlandı. Uluslararası Af Örgütü yetkilisi Sanjeev Bery rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Kanuni prosedürü, adil yargılanma hakkını desteklemek ve işkence ile gözaltındakilere yönelik diğer kötü muameleleri sona erdirmek için etkili bir şekilde harekete geçmek İsrail`in bir yükümlülüğüdür” dedi.

Raporun yayınlanmasının ardından açıklamada bulunan İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev ise suçlamaları reddetti.

Regev, uluslararası hukukun, başka ülkelerde de bulunan idari gözaltı uygulamasına izin verdiğini söyledi. İsrail`de haklarında hiçbir yasal suçlamada bulunulmaksızın, ‘idari gözaltı` kapsamında hapiste tutulan 300 kadar Filistinli bulunuyor. İdari gözaltı uygulaması Filistinli esirlerin yakın zamanlarda bu uygulamayı protesto etmek amacıyla başlattıkları açlık greviyle gündeme gelmişti.

İslami Cihad üyesi Tahir Halale ve Bilal Diyab adlı Filistinliler bu uygulamayı protesto etmek için başlattıkları açlık grevini 70 günü aşkın bir süre sürdürmüşlerdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir