• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Hipokrat`a Kürtaj Ayarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doktorların yaptığı Hipokrat yemininde bulunan "İnsan hayatına anne karnına düştüğü andan itibaren mutlak bir suretle hürmet ederim" cümlesi 1983’te çıkarılan kürtaj yasasıyla kaldırılmış.

Türkiye`de kürtaj tartışmaları devam ederken ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. 1974`te Tıp Fakültesi`nden mezun olduktan sonra yıllardır kadın doğum uzmanı olarak görev yapan Kadın Sağlıkçıları Derneği Genel Başkanı Uzman Dr. Gülhan Cengiz,mezuniyet döneminde herkes gibi yaptığı Hipokrat yemininde, "İnsan hayatına anne karnına düştüğü andan itibaren mutlak bir suretle hürmet ederim" cümlesinin yer aldığını hatırlattı. Bu cümlede anne karnındaki bir canlının öldürülmesinden bahsedildiğini anlatan Cengiz, "1983`te çıkarılan kürtaj yasasından sonra bu cümle kaldırıldı. Artık doktorların Hipokrat yemininde bu yok. Demek ki 2500 yıl önce yaşayan Hipokrat da kürtaja karşıymış" dedi.

TEŞHİS YANLIŞ OLABİLİR

Cengiz, anne karnındaki hiçbir canlının hayatına son verilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Özellikle anne karnında anormal olduğu tespit edilen bebeklerin hayatına son verilmesinin son derece yanlış olduğunu aktaran Cengiz, "Birçok bebeğe anormal teşhisi konurken doğduktan sonra böyle olmadığı anlaşılıyor. Çocuk gayet sağlıklı doğuyor. Kaldı ki eğer anne karnındaki bebekler sağlıklı olmadığı gerekçesiyle öldürmeye kalkarsak o zaman ötenaziyi de tartışmaya açmış oluruz. Çünkü kişi bitkisel hayata giriyor ve başkalarına muhtaçtır. Anne karnındaki bebekten farksız. Onu öldürmeye hakkımız var mı" diye sordu.

MONGOL BEBEKTEKİ HATA

Dr. Cengiz sözlerine şöyle devam etti: "Mesela Mongol bebeklerin (Down sendromu) doğmasına müsaade edilmiyor. Ama eğitimle bu hastalığı tedavi etmek mümkün. Bazı bebekler down sendromlu olduğunu düşünmemize rağmen normal bebek gibi dünyaya gelebiliyor. Anne karnındaki bebeğin zihinsel durumunu ölçmek her zaman mümkün olmuyor."

İlk kural: ZARAR VERME

Hipokrat,MÖ 460 yılında İstanköy adasında doğdu. Hekim olan babası tarafından yetiştirilip birçok yerde hekimlik yapan Hipokrat, yaptığı buluşlar ve yazdığı kitaplarla adını tarihe "tıbbın babası" olarak yazdırmıştır. Arap ve Avrupa tıbbı Hipokrat sayesinde büyük ilerleme kat etmiştir. Büyük bilgine göre tıbbın ilk kuralı “Primum non nocere” (Önce zarar verme!) ilkesidir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir