• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Azerbaycan`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanı, Güney Kafkasya ziyaretinin son durağı Azerbaycan`dan ayrılmadan önce Haydar Aliyev Havaalanı`nda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Azerbaycan ziyareti kapsamında güvenlik, enerji ve demokratik reformlarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Clinton, Azerbaycan`ın Kosova, Irak, Afganistan`da uluslararası güvenlik konularında yaptığı katkının önemini vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Clinton, görüşmelerde Yukarı Karabağ sorununa da değinildiğini ve son günlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmadan üzüntü duyduğunu ifade ederek, sorunun bir an önce barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ve ABD`nin de bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti. Hillary Clinton, 18 Haziran`da Paris`te Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları ve AGİT Minsk grubu eş başkanlarının yapacakları görüşmede, ABD`nin yeni çözüm yolları önereceğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Clinton, ``Yaptığım bu ziyaret Azerbaycan ve ABD arasındaki karşılıklı ilişkileri bir daha göstermek ve hükümetler, halklar ve iş dünyası arasındaki ilişkileri güçlendirmek bakımından güzel bir fırsattır`` diye konuştu.

Enerji alanındaki işbirliğini de değerlendiren Clinton, ABD`nin enerji güvenliğinin sağlanmasında Azerbaycan`ı desteklediğini, petrol ve doğalgaz transferinde Azerbaycan hükümetinin rolünün çok önemli olduğunu belirterek, ``Azerbaycan`ın Güney Koridoru projesindeki rolünü destekliyoruz. Bu proje Azerbaycan`ın enerji kaynaklarının Avrupa pazarına çıkmasına olanak sağlayacaktır`` ifadesini kullandı.

Clinton, tutuklu bulunan genç muhalif Bahtiyar Hacıyev`in serbest bırakılmasıyla ilgili de konuyu Azerbaycan yetkilileri ile görüştüğünü söyleyerek Azerbaycan hükümetinin insan hakları ve düşünce özgürlüğü konusunda daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

Suriye`de yaşanan olaylarla ilgili konuşan ve İstanbul`a yapacağı ziyarette bu konuda görüşmeler yapacağını belirten Clinton, Suriye yönetimine baskı yapmaya devam edeceklerini, Beşşar Esed`in, Suriye halkı için barış, istikrar veya herhangi müspet bir değişiklik sağlamaya muktedir olmadığını söyledi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir