• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...
Çilek Üreticisinin Yaban Domuzu Korkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesi yakınlarında, Toros dağlarının düzlüklerinde kabarma cinsi çilek yetiştiren, aynı zamanda ziraat mühendisi olan üretici Durmuş Ali Dural, gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede giderek yaygınlaşan çilek yetiştiriciliğinin önünde en büyük engeli yaban domuzu zararının oluşturduğunu belirtti.

 

Yaban Domuzların En sevdiği İkinci Ürün \"Çilek\"
Yetiştirdikleri çileğin, mısırdan sonra arazide yaban domuzlarının en çok sevdiği ikinci ürün olduğunu anlatan Dural, buna karşı çilek bahçelerinin çevrelerinde çeşitli önlemler almaya çalıştıklarını söyledi. Dural, yaban domuzu zararının her üreticinin yaşadığı ortak bir sorun olduğunu, bunların kısırlaştırma ya da başka yöntem ve önlemlerle azaltılmasının sağlanarak devletin bu soruna köklü bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

 

İç Piyasanın İhtiyacına Cevap Veriyoruz..
Bin 620 rakımlı bölgede çilek üretimi için her türlü ortamın olduğunu, görenlerin de son yıllarda iyi kazanç sağlayan bu meyveye doğru yöneldiğini belirten Dural, \"Çamlık beldesi yakınlarında bu yıl çilek üretiminde üçüncü yılımız. İkinci yıldan itibaren ürün almaya başladık. Damlama sulama sistemi ile kabarma cinsi çilek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu cinste kar düştüğünde bile üzerine kapama sistemi yaparsanız yılın büyük bölümünde ürün almanız mümkün. Gelir imkanı son derece iyi olan, perakende olarak kilosu 2,5 toptan olarak 3 liraya kadar alıcı bulabiliyor. Fiyat aralığı diğer ürünler gibi çok değişken değil. Bölgemizde şoklama imkanı olmadığı için şu anda yurtdışına gönderemiyoruz ama özellikle Bursa\'daki işletmeler başta olmak üzere iç piyasanın ihtiyacına cevap veriyoruz. Alıcısı ve Pazar sorunu bulunmuyor. Özellikle burada yetiştirdiğimiz çilekler yüksek kalitesi nedeniyle aroma üretiminde tercih ediliyor, değerlendiriliyor. Ayrıca, riski olmayan da bir bitki; nemden,doludan, yağmurdan az etkileniyor\" dedi.

 

Çilek Üretimi Sayesinde Bölgede İstihdam Sağlıyoruz
Durmuş Ali Dural, yaklaşık 8 yıl yurtdışında kalıp çilek üretimi üzerinde araştırma yaptığını ancak gördüğü yerlerde bu işin amatör olarak yapıldığını da belirterek, \"Ben bölgemizde bu işi yüzde 80 oranında doğru yaptığıma inanıyorum. Yüzde 20 ise eksikliklerimiz var diyebilirim. Mesela makineleşme, otomatik toplama, sulama sistemlerini yani bu araziye uygun sistemleri biraz daha geliştirmemiz, değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bölgede çilek üretimi sayesinde bölge insanına da istihdam imkanı sağlıyoruz. Hedefimiz, ilk etapta yöremizde 100 bin metrekarelik bir alanda ekime ulaşabilmek. Üretimin daha da geniş alanlara yayılması ise uzun vadedeki beklentilerimiz\" şeklinde konuştu. (M.Ata Doğu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir