• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
Dünyada İkinci Örneği Sadece Alaska`da Yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Bu ilginç olay dünyada sadece 2 yerde meydana geliyor. Birisi Alaska, diğeri Van. Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneği bu mucizeyi, 3 yıldır bir festival şeklinde kutluyor. 45-60 gün süren bu yolculuk için 3 gün süresince festival düzenliyor.
 
Van`ın sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türü olan İnci Kefalinin eşsiz göç yolculuğu 8 Haziran Cuma günü 14:00 ile 16.00 arasında canlı yayınlanacak. Bir ay süren yolculuğun 2 saatini herkes izleyebilecek. Dileyen televizyonlar, Van Valiliğinden alacakları frekans bilgileriyle bu iki saati canlı olarak yayınlayabilecekler. Van Denizi`ndeki İnci Kefali; Türkiye`nin gölleri, akarsuları, göletleri, baraj göllerinden avlanan toplam kırk üç bin ton balığın tek başına yüzde 36`sını oluşturmaktadır.
 
Uçan Milyarlarca Balık
Balıklar suyun sakinleştiği yerlerde uygun alanlar bulup yumurtalarını bırakıyor ve tekrar Van Gölüne dönüyorlar. Sodalı tuzlu suda yaşamaları mümkün olmayan yavru balıklar, dirençleri gelişince annelerini takip ederek, Van Gölü`nde yaşamaya başlıyorlar.
 
Yaşam Serüveni
İnci Kefali, Van Gölü`nün tuzlu-sodalı sularında yaşamaya alışmış tek balık türü. Nasıl yaşadığı adeta bir sır. Yaşamaması gereken bir ortamda yaşıyor. Adında kefal olmasına rağmen, aslında sazangillerin bir üyesi. Dünyada sadece bu göl havzasında bulunuyor. Yaygın kanaatin aksine gölün her tarafında dağılım gösteriyor. Boyları ortalama 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahip, torpil görünümünde vücudu parlak gümüşî pullarla kaplıdır.
 
Göç Yolculuğu
Van Denizi`nde balık yaşamaz zannedenler, Yukarı Deniz`in verimsiz bir biyolojik çöl olduğunu düşünenler görsün diye İnci Kefali akarsular üzerindeki engelleri aşarken adeta uçuyor. Milyonlarcası bir araya gelerek Deliçay üzerinde Balık Bendi diye isimlendirilen mevkide bulunan küçük, doğal şelaleyi uçarak atlamaya çalışıyor. Onu ilk defa görenler bir daha görmek için bir yıl sonrasını iple çekmeye başlıyor.
 
Avlanma Dönemi
Göl çevresindeki bilinçli insanlarla yetkililer kaçak avcılığı önlemek için çaba sarf ediyor. Her yıl üreme göçü esnasında kampanyalar başlatılıyor. Bu yılki kampanyada "Sahibi Sizsiniz!" başlığı öne çıkmış durumda.
 
Ekonomik Değeri
Kış avı Van`ın ekonomisi açısından hayati önem taşır. Hali hazırda 17 bin kişi geçimini İnci Kefali`nden sağlamaktadır. Türkiye`nin gölleri, akarsuları, göletleri, baraj göllerinden avlanan toplam kırk üç bin ton balığın tek başına yüzde otuz altısını oluşturarak ülkemizdeki içdeniz avcılığının 3`te 1`ini oluşturacak kadar önemli bir noktadır.
 
Erciş Kaymakamlığı, geleneksel hale getirdiği İnci Kefali Kültür Sanat Festivali`nin bu yıl üçüncüsünü düzenliyor. 8 Haziran - 10 Haziran arasında gerçekleşecek festivalde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. (Haşim Tosun-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir