• DOLAR 32.514
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2436.394
  • ...
Hollanda`da Müslüman Mezarlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yabancıların yoğun olarak yaşadığı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Müslümanlar için yaklaşık 8 yıldır çalışmaları süren özel mezarlık alanı hizmete girdi.

De Nieuwe Ooster mezarlığı içinde Müslümanlar için ayrılan özel bölümde bin 500 kişilik mezar yeri dışında, İslami usullere göre cenaze yıkama işlemlerinin yapılacağı gasilhane, namaz kılınacak bölüm ve taziye kabul salonu barındıran bir bina yer alıyor.

Mezarlık, aralarında Türkiyeli vatandaşların da Müslümanlara ait kuruluşların girişimi ve Amsterdam Belediyesi’nin maddi desteğiyle hizmete girdi.

Mezarlığın açılışına İşçi Partisi (PvdA) milletvekili Ahmed Marcouch ve Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Andree van Es ile çok sayıda Müslüman ve Hollandalı katıldı. Açılışta 5 adet beyaz güvercin uçuran Andree van Es, şehrin en büyük mezarlığı olan De Nieuwe Ooster’da Müslümanlar için ayrı bir bölümün oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.

Amsterdam’da çok sayıda Müslümanın yaşadığını kaydeden Andree van Es, "Müslüman mezarlığının açılmasıyla birlikte De Nieuwe Ooster şimdi Amsterdam`ın mezarlığına daha çok benzedi" diye konuştu. Kültürlerine ya da etnik kimliklerine bakılmaksızın isteyen tüm Müslümanların buraya defnedilebileceğine değinen Andree van Es, kendilerine yardımcı olan Müslüman kuruluşlara da teşekkür etti.

Mimarı bir Türkiye Vatandaşı

Mezarlığın ve defin işlemlerine ilişkin ibadetlerin yerine getirileceği binanın tasarımını yapan mimar Furkan Köse ise, bu büyüklükte ve modernlikte bir mezarlığın Hollanda’da ilk olduğunu söyledi.

Yaklaşık 8 senedir süren çalışmalar sonunda hizmete sokulan mezarlığın büyük bir ihtiyaca cevap vereceğine inandığını kaydeden Köse, binayı modern mimari ile İslami mimari karışımı şeklinde tasarladığını ifade etti.

Mezarlık ve binanın ön yüzünün kıble istikametinde olduğunu belirten Köse, binada kullanılan mermerler ile doğal taşların Türkiye’den getirtildiğini bildirdi.
 

dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir