• DOLAR 32.584
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2426.381
  • ...
Bir Kültür Daha Yok Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Nanê Tenure, (tandır ekmeği) Ortadoğu coğrafyasında kalabalık ailelerin vazgeçilmez gıdası, sofralarındaki bereket ve yüzyıllardan günümüze kadar uzanan geleneksel lezzettir. Diyarbakır`da tandır ekmeğini satarak aile bütçesine katkıda bulunan ekmek satıcıları, tandır ekmek yapan ailelerin her gün azaldığına dikkat çekerek, tandır ekmeğine en büyük ilgiyi ise dışarıdan gelenlerin gösterdiklerini söyledi.
 
Ailesine ekonomik katkıda bulunmak için tandır ekmeğini turistlerin yoğunu olarak bulunduğu caddelerde sattığını söyleyen Fırat Yaşar, tandır ekmeğine, genelde Diyarbakır dışındaki şehirlerden, özellikle İstanbul ve Avrupa ülkelerinden Diyarbakır`a gelenlerin rağbet ettiğini belirti. Tandır ekmeğinin tanesini 1 liradan sattığını dile getiren ekmek satıcısı Yaşar, 10 yıldan bu yana tandır ekmeğini sattığını ifade ederek, günde 100-120 adet tandır ekmeğini saattığını kaydetti.
 
Balıkçılarbaşı semtine her gelişinde bir iki adet tandır ekmeği alıp evine götürdüğünü belirtten Ahmet Taş ise, şimdiki tandır ekmeğinde lezzet kalmadığını söyleyerek bunun nedenini ise ekmek ununun fabirkadan gelmesine bağlayarak bu ekmeklerin ev ununda yapılmasnı ve buğdayında değirmende öğütülmesi gerektiği önerisnde bulundu. Şayet böyle olursa bu ekmeği midelerine rahatlıkla indirebileceklerini dile getiren Ahmet Taş, en güzel ekmeğinde tandır ekmek olduğunu söyledi.
 
Eğer fabirka ununda değilde ev unu veya değirmen unundan yapılırsa midemize indirebileceğimiz en güzel ekmeğin tandır ekmeği kanaatinde olan Taş, tandır ekmeğinin normal fırın ekmeğinden çok çok güzel olduğunu savundu. Taş, bu lezzeti ve Diyarbakır kültürü unutmamak için tandır ekmeğini tüketme çağrısında bulunarak sözlerini bitirdi.
 
Ortadoğu coğrafyasında tandır ya da tennür, kırmızı topraktan yapılan tandır fırınında pişen doyumsuz organik ekmektir. Farsça ve Kürtçe nanê tennure olarak bilinen tandır ekmeği Ortadoğu ve Asya`da sıklıkla yenen, ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmektir. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Ekmek, ocağın üzerine yapıştırılarak pişirilir. Yine yufka gibi bol miktarda hazırlanıp uzun müddet saklanabilir. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir