• DOLAR 32.331
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2298.609
  • ...

İZMİR- Yeni teşvik paketindeki avantajları değerlendirmek isteyen Egeli hazırgiyim ve tekstil ihracatçıları yeni teşvik sisteminde 5. ve 6. bölgede yer alan illerde yatırım yapmak için fizibilite çalışması başlattı. Egeli hazırgiyim ihracatçıları, 1990`lı yıllarda Adıyaman`da başarıya ulaşan modellerini bu sefer diğer doğu illerinde hayata geçirmeye çalışacak.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi`nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın katılımı ile 8 Haziran Cuma günü Muş`ta gerçekleştireceği inceleme gezisine Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk katılarak bölgedeki potansiyeli gözlemleyecekler. İki başkan, 6. Bölgede yer alan 15 ilin ticaret ve sanayi odası, organize sanayi bölgesi ve serbest bölge başkanlarının katılacağı toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecekler. İki başkan, daha sonra İzmir`de "Bilgilendirme Toplantısı" düzenleyerek bölgenin avantajlarını Egeli ihracatçılarla paylaşacaklar.

 

Yeni Teşvik Sistemi ile 6.bölge olarak tanımlandırılan Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin sanayiciler için iş gücü maliyetleri açısından en avantajlı bölge olarak öne çıktığını belirten EHKİB Başkanı Emre Kızılgüneşler, yaptıkları fizibilite sonucunda 6. Bölgede yer alan Muş, Van, Bingöl ve Diyarbakır`ı, 5. Bölgede bulunan Şanlıurfa ve Erzurum`u tekstil ve konfeksiyon yatırımları için cazip gördüklerini ifade etti.

1.5 Milyon Tl`lik Yatırımla 500 Kişinin İstihdamı Mümkün

 

Tekstil ve Hazırgiyim sektörlerinin emek yoğun sektörler olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "Hazırgiyim sektöründe, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri`nde 1.5 milyon TL`lik yatırımla 500 kişinin istihdam edilebilebilmesi mümkün. 1990`lı yılların ikinci yarısında Adıyaman`da Egeli ihracatçıların girişimleriyle başlayan konfeksiyon yatırımları bugün o bölgede başarıya ulaştı, önemli ihracatçı firmalar oluştu. Bugün Adıyaman`da tekstil ve konfeksiyon kümelenmesi var. Benzer bir kümelenmeyi Muş, Van, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum`da oluşturabiliriz" diye konuştu.

Pamuk En Fazla Güneydoğu Anadolu`da Üretiliyor

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın Başkanlığı`nda Muş`a gerçekleştirilecek "İnceleme Gezisi" sonrasında Ege İhracatçı Birlikleri`nde tekstil ve hazırgiyim ihracatçılarına bölgenin potansiyelini ve avantajlarını anlatan bir "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tekstil ve Konfeksiyon Yatırımları Bilgilendirme Toplantısı" düzenleyeceklerini ifade eden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, "Bu sürecin sonunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yatırım yapmak isteyecek ihracatçılarla, o bölgedeki işadamlarını buluşturan toplantılar gerçekleştireceğiz ve kısa sürede yatırımların hayata geçmesini sağlayacağız. Bugün Türkiye`de en fazla pamuk Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde üretiliyor, tekstil ve konfeksiyon yatırımları ile bu bölgelerdeki refahı arttırabiliriz. Bu sayede hem bölgedeki terörün beslendiği yoksulluk azalacak, hem de tersine göç hızlanacak" şeklinde konuştu. (Osman İçli-İLKHA)