• DOLAR 32.562
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2437.147
  • ...

DİYARBAKIR - 06-07 Haziran`da, Güneydoğu AnadoluBölgesinde önemli bir yere sahip olan sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin dünü, bugünü ve ileride karşılaşılabileceği muhtemel sorunların ortaya konulacağı, `Ulusal Bitki Sağlığı Meyve ve Bağ Çalışma Grubu Toplantısı` düzenlenecektir.

 

Toplantıda konu ile ilgili tüm paydaşların bir araya geleceği bugüne kadar bitki sağlığı ve yetiştiriciliği ile ilgili yapılmış olan araştırma çalışmalarının sonuçları ile pratiğe aktarılması gereken hususlar paylaşılacak, üreticilerin karşılaştıkları sorunlar da değerlendirilerek geleceğe yönelik yapılacak çalışmalara yön verilecektir.
Toplantıya Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mehmetali Koçkaya ile çevre illerde çok sayıda davetçi katılacak.

 

Türkiye`de gerçekleştirilen bitkisel üretimin % 27`si meyve üretiminden sağlanmaktadır. Türkiye 660 bin ton kayısı ve 417 bin ton kiraz üretimi ile dünyada birinci sıradadır.. Türkiye`de sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinden yaklaşık olarak yılda 2.045.000 ton ürün elde edilmektedir. Bu üretimin yaklaşık % 22`lik kısmı ise, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün sorumluluk alanına giren Malatya, Elazığ ve Mardin illerinden gerçekleşmektedir. Malatya ve Elazığ illeri 407 bin tonluk üretimle dünya ve Türkiye kayısı ticaretinin en önemli merkezi olup, Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 62`si, kuru kayısı üretiminin ise % 90`ı bu illerde gerçekleşmektedir. (Osman İçli-İLKHA)