• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
``Dünya Çevre Günü`nde Kentsel Dönüşüm ve İstanbul``
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - Bakan Bayraktar, Koç Üniversitesi`nde "Dünya Çevre Günü`nde Kentsel Dönüşüm ve İstanbul" konulu panele katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "3. Boğaz köprüsü Türkiye için elzemdir. Türkiye`ye ekonomik bakımdan çok ciddi katkı sağlayacak ve İstanbul`un yeşilini de artıracak" dedi.

Bakan Bayraktar, yaptığı konuşmada, Türkiye`nin deprem ülkesi olduğunu, Türkiye`nin konut stokunu tabi sınav olan depremin test ettiğini söyledi.

Türkiye`de 20 milyon konut stokunun 5 milyonundan biraz fazlasının son 9 yılda yapıldığını ve depreme dayanıklı binalar olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "Geri kalan 15 milyona yakın konutun 6,5-7 milyonu hem deprem aksı üzerinde hem de depreme dayanıksız yapılar" dedi.

Şu anda gerek belediyeler gerek TOKİ eliyle Türkiye`de ciddi kentsel dönüşüm yapıldığını belirten Bakan Bayraktar, ancak bunun yeterli olmadığını söyleyerek, "Ülkemizdeki kaçak yapıları, depreme dayanıksız yapıları dönüştürmek için böyle güçlü bir yasaya ihtiyacımız vardı. Bunu çıkardık. Daha yeni Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Şimdi ikincil mevzuatları yapacağız, belediyeleri görevlendireceğiz, halka bunu anlatmaya çalışacağız. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının çok ciddi desteğine, bu işle yakından ilgili olan aktörlere ihtiyacımız var. Bunu el birliği ile yürütmek zorundayız" diye konuştu.

Türkiye`deki binaların enerjiyi savurduğuna da dikkati çeken Bakan Bayraktar, bu bakımdan mutlaka binaları yenilemek gerektiğini belirterek,şunları kaydetti: "Almanya 100 metre karelik bir daireyi ısıtmak için bizim beşte birimiz kadar enerji kullanıyor. Türkiye`de sadece binalarda kullandığımız enerjiye ödediğimiz para 7,5 milyar dolar diyorlar, ben ciddi bir hesap yaptığımız zaman, 12-13 milyar dolar diyorum. Bunun yarısını tasarruf edebiliriz. Bunun için bizim dönüşüme ciddi manada ihtiyacımız var. Bunu el birliği ile yapmak zorundayız. Açık gözler olacaktır, menfaatçiler olacaktır ama Türkiye için bu elzemdir."

Hasılat paylaşımı modelinin Türkiye`ye çok ciddi katkı sağladığını ifade eden Bakan Bayraktar, bunun da bir kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TÜRKİYE`DE HIZLANDIRMAMIZ LAZIM"
Bakan Bayraktar, "Kentsel dönüşümü Türkiye`de hızlandırmamız lazım" dedi.Vatandaşlara riskli evlerini "yıkın" diyeceklerini, ancak duyarsız olunup belli süre içinde yıkılmazsa o evi yıkmak zorunda olduklarını söyleyen Bakan Bayraktar, şunları belirtti: "6 şiddetinde, 6,5 şiddetinde bir depreme dayanamayacak binanın artık bina olarak ortada kalmasına devlet olarak müsaade edemeyiz. Bu bugünden yarına yapacağımız bir iş değil, 20 senelik bir programımız var. Yasanın ikincil mevzuatlarını gece gündüz çalışarak şu anda bitirmek üzereyiz. İnşallah oluşan toplumsal irade insanımıza
yansıyacak, 20 sene içinde dünyanın en ileri ülkelerindeki yapı stokuna biz de ulaşacağız."

Kentsel dönüşümle iş imkânlarının da artacağını söyleyen Bakan Bayraktar, ülkede mühendislik, teknik müşavirliğin ciddi manada gelişeceğini kaydetti.


2 BİN 500 CİVARINDA ESKİ BİNA, MANTOLAMA YAPTI
Salondakilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Bayraktar, şu anda yeni yapılan binaların eğer enerji sertifikası alamıyorsa iskan müsaadesi de alamadığını belirterek, "Bunu biraz daha ileri noktaya taşıyacağız. Almanya`nın durumunu inceliyoruz. 2 bin 500 civarında eski bina mantolama yaptı ve bizden sertifika aldı" dedi.

Bakan Bayraktar, salondan "Belgrad Ormanı`nı boydan boya geçecek olan 3. Köprü projesinin, İstanbul`un akciğerleri olan ormanları katledeceğine dair ciddi endişem var" şeklindeki bir yoruma karşılık da şunları kaydetti:"Köprü ihalesi bitti, fakat gerek Orman Kanunu`nda gerekse diğer mevzuatlarda eğer ağaç keserseniz o ağacın en az 1,5 katını oluşturmak zorundasınız. Bu bir yol,
güzergah, kendi şartları var. Onun güzergahını değiştirme imkanı hemen hemen yok. Mecbursunuz bunu yapmaya. Tabi ki hepimiz eleştiriyoruz, `ormanlar yok olmasın, 3. Boğaz Köprüsü olmasın`, doğru ama yapmazsak ulaşım ne olacak? Kitlenecek Türkiye. Avrupa ile artık daha çok iç içe olacağız. Avrupa`dan gelen tır trafiği İstanbul içine girmeden Anadolu`ya nasıl gidecek? O zaman trafikte kalan araçların atmosfere verdikleri karbondioksit daha fazla. Hem petrol gidiyor, hem paramız gidiyor, hem stres oluyor, iflahımız kesiliyor. 3. Boğaz Köprüsü`nün olumsuzluklarının yanında çok fazla olması gereken tarafı var. O zaman ne yapacağız, büyük şehirlerde durmayacağız. Bu insanlara İstanbul`a gelmeyin diyemeyiz. İsveç`in başkenti Stockholm`de nehirler üzerinde 20 tane köprü var. Başka çaremiz yok. Ağaç konusunda siz ne kadar duyarlıysanız biz de o kadar duyarlıyız ve en az 2 katı ağaç dikeceğiz. Hem Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bu konuda ciddi duyarlılığı var hem Ulaştırma Bakanlığımızın çok ciddi duyarlılığı var, Başbakanımızın duyarlılığı var. Buradaki
yol ne kadar orman alanından geçecekse en az iki katı yeni orman oluşturmak zorundayız."

Kemerburgaz`da kömür alanı olan çukurlar bulunduğunu, bunların göl olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, bunların İstanbul`a kazandırılacağını, yeşillendirilip orman haline getirileceğini belirtti.

Bakan Bayraktar, "3. Boğaz Köprüsü, Türkiye için elzemdir. Türkiye`ye ekonomik bakımdan çok ciddi katkı sağlayacak ve İstanbul`un yeşilini de artıracak. Bundan emin olun" dedi.
(Ayetullah Turgut - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir