• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...
İran Resmen Hak Talebinde Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran, BM Güvenlik Konseyi`nin daimi üyeleri ve Almanya`nın oluşturduğu "5 + 1" ülkelerinden barışçıl nükleer enerji elde etme hakkının resmen tanınmasını istedi.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney`in Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, bir konferansta yaptığı konuşmada, nükleer enerji ve müzakereler konusunda açıklamalarda bulundu.

İran ve "5 + 1" ülkelerinin yakında Moskova`da nükleer konuda müzakerelere devam edeceğini hatırlatan Velayeti, "5 + 1 ülkeleri, Moskova`daki müzakerelerin olumlu ve yapıcı geçmesini istiyorsa, NPT hükümleri uyarınca İran`ın barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme hakkını resmen tanımalı" ifadesini kullandı.

İran, nükleer silahlara ve teknolojiye sahip ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya`dan oluşan "5 + 1" ülkeleriyle İstanbul ve Bağdat`ta müzakerelerde bulunmuştu.

HİÇBİR ÜLKE İRAN`A SALDIRACAK GÜÇTE DEĞİL

Öte yandan İran, ABD ve İsrail`in bu ülkeye askeri saldırı düzenleyebilecek güçten yoksun olduğunu bildirdi.

Velayeti ABD ve İsrail tehditlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İran`ın büyük ve güçlü bir ülke olduğunu belirten Velayeti, "ABD ve siyonist rejim başta olmak üzere hiçbir ülke İran`a saldıracak güçte değil" dedi.

Velayeti, İsrailli üst düzey yetkililerin askeri saldırı tehditleriyle ilgili olarak, "Onların böyle bir iş için ne güçleri ne de cesaretleri var" ifadesini kullandı.

"Düşmanlar, Saddam`ın İran`a saldırdığı dönemde gücümüzü sınadılar" diyen Velayeti, "Biri çıkar da böyle bir delilik yaparsa, İran onu öylesine yerine oturtturur ki diğerleri için de ibret olur" diye konuştu.

ABD ve İsrail, İran`a yönelik askeri saldırı seçeneğini gerektiğinde kullanmak üzere masada tuttuklarını belirtiyor.

İran ise saldırıya uğraması durumunda bölgedeki tüm ABD varlığı ve askeri üsleri ile İsrail`in tamamını hedef alacağı uyarısında bulunuyor.
 

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir