• DOLAR 32.523
  • EURO 34.601
  • ALTIN 2492.541
  • ...
İstanbul`da 2B başvuruları 10 Bini Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte günde ortalama 700-800 civarında 2B arazisi için başvuru yapıldığını söyledi.

Bayrakdar, İstanbul`da en fazla 2B arazisinin Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli`de bulunduğuna işaret ederek, başvuru süresinin başladığı günden bu yana yapılan başvuru sayısının 10 bini geçtiğini bildirdi.

Satış işlemlerinin sürecin başladığı tarihten itibaren üçüncü ayın sonunda başlayacağını ifade eden Bayrakdar, ``Yaklaşık bir aylık sürede yapılan başvuru sayısı, beklediğimizden çok daha iyi düzeyde. 6 aylık bir süre tanınmasına rağmen, vatandaşlar ciddi anlamda ilgi gösterdi`` dedi.

İstanbul`da 82-83 bin civarında 2B arazisi hak sahibi bulunduğunun altını çizen Bayrakdar, kentte çalışması yapılmış ve satılmaya hazır 8 bin hektar 2B arazisi olduğunu kaydetti.

Vatandaşların başvurusunu yapmasının ardından hukuki açıdan hak sahipliğinin aranacağını ve bunun tespit edilmesinin ardından hak sahibi olduklarının kendilerine yazılı olarak tebliğ edileceğini belirten Bayrakdar, o dönemde rayiç bedelin de vatandaşlara iletileceğini söyledi.

-10 milyar liranın üzerinde gelir bekleniyor-

Bu arada, İstanbul`da 2B arazilerinin satışından 10 milyar liranın üzerinde gelir beklenirken, İstanbul Defterdarlığı ile bütün mal müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor.

Defterdarlık, yoğunluğun olduğu Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli`nin yanı sıra Silivri`deki mal müdürlüklerinde özel danışma ve başvuru noktalarıyla da hizmet veriyor.

-Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70`i olacak-

Kamuoyunda 2B Yasası olarak bilinen, ``Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun``a göre, 2B alanlarındaki hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70`i olacak.

Kanun`a göre, 2B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden, bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak.

Ayrıca, 31 Aralık 2011 tarihinden önce söz konusu taşınmazların kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilecek kişilerden, bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de yine hak sahibi olarak değerlendirilecek.

-Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin satın alma hakları düşecek-

Hak sahiplerinden, taşınmazların 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı olanlar bugünden itibaren 6 ay içinde, sonra kullanıcısı olanlar ise güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 8 ay içinde idareye başvurarak, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.

Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Bu bedeller idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek.

Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise peşinatı veya taksitleri vadesinde ödememek suretiyle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşecek.

Taksitli satışlarda, taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi, yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacak.

Haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir