• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
VAN- Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Gülşen Orhan ve kurum müdürleriyle birlikte Çaldıran Kaymakamlığının kamu kaynakları ve SODES Projeleri kapsamında yapılan yatırımların toplu açılış törenine katıldı. İlçelerine gelen Vali Karaloğlu`nu Hükümet Konağı önünde ilçe Kaymakamı İbrahim Dündar, Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, kurum amirleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş karşıladı.
 
Karaloğlu burada yaptığı açıklama da, "Artık Çaldıran`ın; kaderine terk edilmiş bir ilçe olmasını istemiyoruz. Son 2 yılda Çaldıran`ımıza, kamu kaynaklarıyla hayata geçirilen 127 proje vesilesiyle yaklaşık 73 milyon TL`lik yatırım yapıldı." dedi.
 
Daha sonra Hükümet Konağı`na geçerek beraberindeki milletvekilleri ve kurum amirleriyle kısa bir değerlendirme toplantısı yapan Karaloğlu, yürüyerek toplu açılışların yapılacağı kapalı spor salonuna geçti. Karaloğlu burada yaptığı konuşma da, Çaldıran`a son 2 yılda kamu kaynaklarından 127 proje için 73 milyon TL kaynak aktarıldığını belirten Karaloğlu, Çaldıran`ın ihtiyaçlarının sona erinceye kadar bu yatırımların devam edeceğini söyledi. Vatandaşların 10 yıl öncesiyle şimdiki yatırımları arasında bir değerlendirme yapmasını isteyen Karaloğlu: "Daha önceleri sadece Çaldıran`da değil, belki de Van`ın genelinde 2 yılda bu kadar kamu yatırımı yapılamıyordu." dedi.
 
Yapılan kamu yatırımlarıyla batıdaki ilçeden farkı olmayan Çaldıran`ın kanalizasyon ve arıtma tesisi sorununun da çözüldüğü müjdesini veren Karaloğlu, ilçeye yapılacak hizmetleri şu şekilde açıkladı: "Çaldıran ilçemizin kanalizasyon ve arıtma tesisi yok. Artık Çaldıranın geldiği noktada bu eksiğimizi gidermemiz gerekiyor. Artık içme ve sulama sularımıza diğer suların karışmaması gerekiyor. Bugün İller Bankası bunun sözleşmesini imzalıyor. İnşallah Çaldıran`ımızın kanalizasyon ve arıtma tesisi de yapılacak, bu da hayırlı olsun. Geçen yıl Çaldıran Anadolu Lisesi binasında İmam-Hatip Lisesi`ni açmıştık. Ama gördük ki Çaldıranlı vatandaşlarımızın İmam-Hatip ve Anadolu Lisesi`ne teveccüh göstermesi sebebiyle bu da yetmeyecek. Bu hafta içerisinde 24 derslikli Anadolu İmam-Hatip Lisemizin ihalesi yapılacak. Çaldıran`a hayırlı olsun. İlçe de yapımı devam eden spor çim sahasının da temmuz ayında bitmesi planlanıyor. Çaldıran`da ihtiyaçlar bitinceye kadar yatırımlarımız devam edecek. Sadece bu yıl 46 derslik, 9 lojman inşa edeceğiz."
 
Daha sonra kürsüye gelen Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, yaptığı konuşmada, daha önce moda olan temel atma törenlerinin yerini, 2002`den sonra açılışların aldığını belirterek: "İşte burada özellikle hükümetimizin açık bir farkla ortaya koyduğu gerçeklik bu. Bu nedenle zaten bunu birçok insanımızın bildiğine inanıyoruz. Bu nedenle 2002`den bugüne kadar yükselen bir trendle, Çaldıran`da, Van`da, Türkiye`nin tamamında bize destek verildi. SODES`le yapılan 9 projenin açılışını yapacağız. Türkiye`nin her tarafında bu tür açılışlar artık rutin oldu. Eskiden Türkiye`de temel atma törenleri yapılırdı, şimdi temel atma töreni değil, proje bitirme ve teslim etme törenleri yapılıyor. Ancak burada sadece bir SODES projesi yok." dedi.
 
Van Milletvekili Gülşen Orhan da açılış töreninde yaptığı konuşmada Ak Parti hükümetinin bölgeye yaptığı hizmetler ve demokratik açılımlarla bölge insanına verilen kültürel haklara değindi.
 
Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar da yaptığı konuşmada yapılan çalışmaları anlattı. Dündar: "16 ay önce Van`da gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Çaldıran Yerel Kalkınma Çalıştayı`nda `Neden olmasın?` sloganı ile hareket ettik. 16 ay sonra bugün baktığımızda `neden olmasın` dediğimiz önemli birçok projenin bugün gerçekleşmiş olduğunu görüyor ve bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kalkınma yolunda hızla ilerleyen ilçelerden biri olan Çaldıran`da son yıllarda, eğitimden, sağlığa, kültürden, gençliğe ve sanata kadar birçok alanda merkezi hükümetin programı doğrultusunda önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir." dedi.
.(Murat Dalgın -İLKHA)