• DOLAR 32.591
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2499.173
  • ...
Venüs Güneş`in Önünden Geçecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Güneş`e en yakın ikinci gezegen olan Venüs(Zühre),6 Haziran günü Güneş`in önünden geçecek. Venüs, gerçekte Güneş etrafındaki bir dolanımını yaklaşık yedi buçuk ayda tamamlıyor. Normalde her yedi buçuk ayda bir Güneş`in önünden geçmesi beklenir. Fakat gezegenlerin yörüngeleri arasında küçük açılar bulunduğu ve gezegenler de sürekli hareket halinde oldukları için bu her zaman gerçekleşmiyor.

Bir önceki geçiş 8 Haziran 2004 tarihinde gerçekleşmişti. Bu yılki geçişten sonra bir sonraki geçiş 105 yıl aradan sonra 2117 yılında olacak! Yalnız bir problem var…6 Haziran`daki geçiş Türkiye`de sabah gerçekleşecek. Güneş doğduğunda geçiş başlamış olacak. Ancak geçiş 07: 50 de bitiyor. Demek ki yaklaşık 2 saat 50 dakikalık gözlem süresi var.

Geçiş Nasıl İzlenmeli?
Venüs, geçişi toplam 6 saat 40 dakika sürecek. Türkiye`den geçişin tamamı izlenemeyecek. Geçiş esnasında güneş ufka yakın olduğundan, gözlem yapmak daha kolay olacak. Güneş`i olabildiğince erken görebilmek için gözlem yeri olarak doğu ufkunun açık olduğu bir yer seçmek gerekecek.

Çıplak gözle geçiş izlenemez, çünkü Venüs, Güneş`in parlaklığı içinde kaybolacaktır. Eğer bir dürbününüz varsa, Güneş`e bakan mercek önüne Güneş filtresi veya kullanılmamış bir röntgen filmi parçası yerleştirilebiliriz. Yine de çok dikkatli olmak lazım, çünkü dürbünle Güneş`e bakmak, gözlerde kalıcı hasara neden olabilir.

Bir başka yöntemde, boş ayakkabı kutusunun ortası kesilip, alüminyum folyo yapıştırılır. İğne ile bir delik açılır ve Güneş`e çevrilir. Güneş`in görüntüsü folyodaki delikten geçip karşı kenardaki beyaz kağıt üzerine düşürülür. Böylece geçiş, güvenli bir şekilde izlenebilir.

Teleskopa sahip olan gözlemciler daha şanslı. Teleskop merceğinin önüne yine bir Güneş filtresi veya kullanılmamış, siyah bir röntgen filmi yerleştirilebilir. Teleskop iyi büyütme yaptığı için görüntü daha büyük olacaktır. Ayrıca bazı bilimsel dergiler de geçiş için özel hazırlanmış gözlükleri okurlarına veriyorlar, onlarla da gözlem yapılabilir.

Bir daha ki geçiş 105 Yıl Sonra
Geçiş sırasında Venüs, Güneş`in önünde küçük siyah bir top gibi görünecektir. Geçiş Türkiye`de sabah saatlerinde olacaktır. Kaçırılmaması gerekir, çünkü bir daha ki geçiş 105 yıl sonra olacaktır. (Veysi Çetik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir