• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...
Dünya Ekonomik Forumu`nda Döviz Rezervini Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İŞTE KONUŞMANIN SATIRBAŞLARI:

TÜRKİYE`DEKİ MÜLTECİ SAYISI 24 BİN KİŞİ

Filistin meselesini bölgenin huzurunu tehdit eden mesele olarak gördüğümüz için dikkat çekiyoruz. Masum insanlar bombardımana maruz kalıyor. Otokratik yapılardan demokratik yapıya milletin iradesine saygı gösterilmesini istedik. Derdimiz Suriye`nin iç işlerine karışmak değil. Suriye`deki yangının bütün bölgeyi saracağını bildiğimiz için dünyanın dikkatini buraya çekiyoruz. Türkiye`de yaklaşık 24 bin kişi mülteci olarak yaşıyor.

AMACIMIZ SURİYE`NİN İÇİŞLERİNE KARIŞMAK DEĞİL

Türkiye olarak ne yanıbaşımızdaki ne de uzaktaki ülkelerin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz olmadı olmayacak. Bir ülkenin sorunu diğer ülkeyi çok ama çok yakından ilgilendiriyor. Bölgesel meselelerde inisiyatif almamız asla birilerinin içişlerine karışmak değil hassasiyet gerektiren meseleye dikkat çekmektir.

POPÜLİZME ASLA FIRSAT VERMEDİK

Yaşadığımız tüm seçimlerde popülizme asla fırsat vermedik. Popülist kaygılarla ertelenen reformları kararlılıkla gerçekleştirdik. Alacağımız tedbirleri ilgili taraflarda yoğun şekilde istişare ettik. Türkiye müteahhitlik işlerinde dünyada Çin`den sonra ikinci olduğunu hatırlatmak isterim.

MERKEZ BANKASI`NIN DÖVİZ REZERVİ 92 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası`nın 2002 yılında döviz revervi 27 milyar dolardı, dün itibariyle döviz rezervi 92 milyar dolardır.

Türkiye`nin içinden geçtiği süreç Türkiye`ye özgü olsa da bölgedeki ülkelere örnek teşkil edecek süreçtir. Son 10 yılda ortalama yüzde 5.3 büyüme başarısını göstermiştir. Türkiye Çin`den sonra 20011 yılında en fazla büyüyen ülke olmuşur. 2002 yılında 230 milyar dolar milli gelir 2011"de 772 milyar dolara ulaşmıştır. Kişi başına milli gelir 10444 dolara yükselmiştir. İhracak 2002`de 88 milyar dolardan 376 milyar dolara yükselmiştir.

İSTİKRARLA BÜYÜYORUZ

Türkiye zor bir coğrafyanın ortasında istikrarla büyüyen, güven adası olma konusunu muhafaza eden bir ülkedir. İçine kapanan ülkelerin başarılı olamayacağı, sadece refah değil istikrar ve güvenden uzak kalacağı aşikardır. Demokrasinin kesintiye uğradığı dönemde temel hak ve özgürlüklerin önemsenmediği dönemde Türkiye ekonomik atılım gerçekleştirememiştir.

Başbakan Erdoğan Swiss Otel`de Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Merkezi Asya konulu Dünya Ekonomik Forumu`nun açılış töreninde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir