• DOLAR 32.521
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2419.245
  • ...

VAN- Van Tarım İl Müdürlüğü`nden yapılan açıklamaya göre Hakkâri`de yapılacak olan ve bölgesel anlamda büyük öneme sahip bulunan hayvancılık çalıştayında ele alınacak konuların önemi kadar çalıştaya katılacak konuklar da dikkat çekiyor.
 
Küçükbaş Hayvan Varlığının % 17`si Bu Bölgededir
 
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hayvancılık sektörünün öneminin altı çizilirken, "Hayvancılık sektörü, sosyo-ekonomik boyutları bakımından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bölgemiz, coğrafi koşulları, zengin mera varlığı, tarihten gelen hayvancılık yapma kültürü gibi özellikleriyle, özellikle küçükbaş başta olmak üzere, hayvancılıkta çok önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye mevcut küçükbaş hayvan varlığının % 17`si TRB2 Bölgesi (Bitlis, Hakkari, Muş, Van) illerinde bulunmaktadır. Ancak, bölge potansiyeli göz önüne alındığında mevcut hayvan varlığı, sayı ve verim bakımından, olması gerekenin çok altındadır. Öte yandan hayvansal ürünlerden elde edilen ürünler de büyük ölçüde işlenmeden piyasaya sunulmaktadır" denilerek bilinçsizce yapılan hayvancılığın verimi düşürdüğüne vurgu yapıldı.
 
Pek Çok Kurum ve Kuruluş Katılacak
 
Gerçekleştirilecek çalıştayda bu sorunlara çözüm aranacağı belirtilerek, katılımda bulanacak ve destekte bulunacak kurumlarla ilgili bilgi de verilerek, "8--9 Haziran 2012 tarihlerinde bölgemiz küçükbaş hayvancılığının sorunları ve çözüm önerilerinin tartışılacağı bir Çalıştay düzenlenmektedir. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının organizasyonunu yaptığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün katkıda bulunduğu Çalıştay, 8-9 Haziran 2012 tarihlerinde Hakkari`de düzenlenecektir. Bölgemiz küçükbaş hayvancılığını geliştirmek için alınacak tedbirleri, izlenecek stratejileri belirlemek amacıyla düzenlenecek Çalıştay`a, kamu, STK ve özel sektör temsilcileri katılacak. Üniversiteler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının merkez ve bölge taşra teşkilatları, GAP İdaresi, Ziraat Bankası, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri, Ziraat Odaları temsilcilerinin yanı sıra farklı bölgelerden örnek işletmeler, yetiştiriciler ile Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan diğer Ajanslardan Serhat Kalkınma Ajansı ve Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı da katılacaklardır" ifadelerine yer verildi.
 
Çözüm Önerileri Masaya Yatırılacak
 
Çalıştayda, Sürü yönetimi, ıslah, yeni türlerin yaygınlaştırılması, yetiştiricilik, ürün işleme ve pazarlama, devlet destekleri, örgütlenme, çiftçi eğitimi, bölgeye uygun yeni tür ve işletme modellerinin geliştirilmesi ve hayvansal ürünleri işlemeye yönelik tedbirlerin alınması gibi konularda sorun tespiti ve çözümüne yönelik stratejilerin ele alınması bekleniyor. (Mahmut Aytekin-İLKHA)