• DOLAR 32.64
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2502.775
  • ...
Başörtüsü Nedeniyle Sınava Alınmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayır, Şeyma Adede`nin sınava alınmaması yönündeki iddialara ilişkin çeşitli eleştirilere maruz kaldığını belirtti.

Kamu Yönetimi Bölümü`nde Toplum Bilimi derslerine girdiğini, 24 yıllık öğretim üyesi olduğunu dile getiren Kayır, ilk defa böyle bir olayla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Türbanlı öğrencilerin kendi dersinde başlarını açtığını anlatan Kayır, ``Türbanlı öğrencilere 30 yıldır kadına yönelik haklarla, kadın mücadelesiyle çalışan, bilimsel olarak bu konuda emek sarf eden bir insan olduğumu söyleyip, kendilerinden türbanlarını açmalarını bekledim. Çünkü türban genç kızlarımızın özgürlüklerini engelleyen bir şey, benim de böyle bir beklentim olduğunu kendilerine ilettim`` dedi.

Öğrencilerinin de kendisini kırmadığını, duyarlı davrandıklarını belirten Kayır, ``Türbanlarını açarak derslere ve sınavlara girdiler. Ancak ikinci dönemin son sınavında beklemediğim bir durumla karşılaştım. Cuma günkü sınava 5 kız öğrenci türbanlı geldi. Şaşırdım, `Şimdiye kadar başınız açık gelmiştiniz, bu bir eylem mi- Lütfen, sizinle daha önce konuşmuştuk, yine başınızı açmanızı bekliyorum` dedim`` diye konuştu.

Bu sözleri üzerine 4 öğrencinin başını açtığını, ancak bir öğrencinin ısrarla başını açmak istemediğini kaydeden Kayır, kendisinin de öğrenciye başını açması ya da sınavı terk etmesi için 10 dakika süre verdiğini bildirdi.

Sınava girmeyen bu öğrenci ile ve 3 erkek arkadaşının da protesto etmek için sınava girmediğini anlatan Prof. Dr. Kayır, ``24 yıllık öğretim üyesi olarak böyle bir sorun hiç yaşamadım, ikna ederek, genç kızlarla konuşarak, bu konuda bilgileri onlara aktararak, anlaşarak bu işi yürüttük şimdiye kadar. Ama bu yıl `son dakika golü` gibi bir şey oldu. Bu organize bir iş gibi algılıyorum maalesef. Ben yasayı uyguladım. Ülkemizde kamu kurumlarında türban yasaktır, yasa budur`` dedi.

-``Rektörlük seçimleri öncesi yapılan bir eylem``-

Olayla ilgili rektörlük tarafından kendisine herhangi bir uyarının gelmediğini söyleyen Kayır, sadece İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy`un kendisine sözlü olarak bir soruşturma açılacağını, öğrenciye de özür sınavı hakkı verileceğini bildirdiğini kaydetti.

İdarenin bu konuda nasıl bir karar vereceğini henüz bilmediğini dile getiren Kayır, öğrencinin bir sonraki yıl yeniden bu dersi seçip sınava girebileceğini, ancak yeni bir sınav düzenlemeyi planlamadığını belirtti.

Üniversite yönetiminin sınavı iptal etme gibi bir hakkının olamayacağını ifade eden Kayır, şunları söyledi:

``Ben hiç kimsenin öğretim hakkını elinden almış değilim, bu dersi istediği kadar seçebilir, istediği kadar sınavına girebilir. Bu hakları her zaman geçerlidir. Bunlar elinden alınmış değildir. Rektörlük seçimleri öncesi yapılan bir eylemle karşı karşıyayım, ama ben yasaları uyguladım. Yasal haklarım da her zaman saklıdır. Rektörlük seçimleri öncesi böyle karışılıklar ortaya çıkarmak bazıların işine yarayabilir.``

Bu haberler de ilginizi çekebilir