• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...
`Kentsel Dönüşüm Yasası Halkı Perişan Edecek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm yasası ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı düzenleyen mimar Süleyman Uluocak yaptığı konuşmada iktidarı sert şekilde eleştirdi.

"Sözde kentsel dönüşüm yasası altında Toki ve ortaklarına emlak rantı çıkarılmıştır. Bu yasa belediyelere büyük yetki veriyor. Yasanın uygulanacağı pilot bölge, Zeytinburnu’dur. Ancak halkımız yasa ile ilgili en ufak bir bilgiye sahip değil." diyen Uluocak şöyle devam etti:

"Cocukluğumuzu yaşadığımız, birbirimizi tanıdığımız, akşam iş çıkışı birlikte kahvehanede oturduğumuz, top oynadığımız sahaların yerine gökdelenler yapılacak. Mahalle kültürümüz yavaş yavaş yok olacak. Şehirlerimizin ve mahallelerimizin yok olması için, her mahallede dernekler kurmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde hareket edersek, TOKİ ve KİPTAŞ’ın yeşil alanlarımızı yok etmesine izin vermeyiz. Müteahhitler kentsel dönüşüm yapmamalıdır."

Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında kimsenin doğru dürüst bilgisi olmadığını belirten Uluocak, "Bu yasanın neler getirdiğini, neleri götüreceğini sizlere anlatmak için mahalle toplantıları düzenleyeceğiz. Mahallemizi TOKİ ve yandaş müteahhitlerine peşkeş çekilmesini kuracağız dernekler ile bir araya gelerek önleyeceğiz. Kentsel Dönüşüm`ü yapacaksak bizler kendi müteahhitlerimizle yapacağız" diyerek göreve hazır olduklarını söyledi.

Uluocak eleştirilerini şöyle sıraladı:

“ZEYTİNBURNU’DA 2300 ÇÜRÜK BİNA VAR”

Yerel yönetimleri anlamakta mümkün değil, Zeytinburnu’nda 2300 çürük bina olduğu ve bunların depreme dayanıklı olmadığı tespit edildiği söylendi. Ancak Zeytinburnu’da 2300 çürük binanın hangileri olduğu açıklanmadı. Öncelikle bunların yıkılıp yeniden yapılması gerekirken, belediye vatandaşımıza mektup gönderiyor ve ‘binalarınızın dış cephesini boyatın’ diyor. Şimdi burada sormak istiyorum. Binalarımızın dış cephesini boyattık. Güzelleştirdik. Deprem olduğunda yıkılacak olan binaların dış cephesini boyamak yerine tehlikeli olduğu tespit edilen binaların sahiplerine yıkmaları gerektiğini söylemek daha doğru değil mi?

“Yeşil alanlarımız yok ediliyor“

Kentsel dönüşüm yasası ile yeşil alanlarımız yok edilmektedir. Zeytinburnu’nun siluetinde camilerimiz, minareler güzel görünmekte. Eğer TOKİ buraları riskli bina diye tespit ederse yıkılacak. TOKİ ne ne diyorsa o olacak. Vatandaşlarımızın buna itiraz etme hakkı yok. Afet riski olan alanların tespit edilmesine kentsel dönüşüm diyorlar. TOKİ kendisine uygun yerleri deprem riski var diye yıkacak. Çünkü vatandaşlarımız binaları riskli değil mi bilmiyor. Şayet böyle olduğunda vatandaşlarımız zarar görecek. Zira evleri karşılığında para verecekler, yada başka bir yerde ev verecekler. Bunun değerine onlar karar verecekler. TOKİ yerine mahallemizdeki müteahhitler ile anlaşmalıyız”

“KONUT YAPARAK EKONOMİ CANLANMAZ”

Zeytinburnu’nda şehir kültürünü kendilerinin oluşturduğunu belirten Uluocak, “Bizler Zeytinburnu’nda, Ordulu, Kastamonulu, Karslı, Sivaslı ve bir çok değişik memleketli hemşehrilerilerimizle iç içe yaşadığımız mahallemizde, iyi ve kötü günlerimizi paylaşarak bir birimize destek olduk. Bugün geldiğimiz noktada yaşadığımız bu güzellikleri birer birer kaybetmemizi sağlıyor. Mahallelerimiz yok oluyor. Gökdeleneler dikiliyor. Konut yaparak ekonomi canlanmıyor. Geleceğimiz borçlandırılıyor. Vatandaşımızın eskiden kendi parası vardı. Bugün ise, kredi kartı, ev ve araba borcu var. Ekonomi canlanmıyor ve vatandaşımızın geleceği borçlandırılıyor. Bu nedenle riskli binalar tespit edilsin, parseller birleştirilsin ve buralara binaları yerli müteahhitler yapsın. Mahallemiz ve halkımız böylece zarar görmez” dedi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir