• DOLAR 32.511
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2497.501
  • ...
Başörtüsüne Verilen Ceza Diyarbakır`da Lanetlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Gaziantep`te kızının başörtülü olarak okumasını istediği için Güllü Çevik`e verilen hapis cezasına tepkiler sürerken, benzer bir olay Bursa`da yaşandı… Bursa`da başörtülü olarak çocuklarını okutmak isteyen öğrenci velileri Aziz Kayalık ve Mehmet Polat`a toplam 3 yıl 2 ay 10 gün hapis cezası verildi. Verilen bu hapis cezaları Diyarbakır`da 7 camide Cuma Namazını müteakiben düzenlenen kitlesel basın açıklamaları ile kınandı.

 

Diyarbakır`da başta tarihi Ulu Cami olmak üzeri Muhammediye Camisi, Hacı Ömer Camisi, Ofis Camisi, Huzur Camisi, Selhaddin-i Eyyubi Camisi ve Et Balık Kurumu Camisinde Cuma Namazını müteakiben eşzamanlı kitlesel basın açıklamaları ile hukuksuzluklar kınandı.

 

Sahabe Der: "Mevcut Hukuk Dindar İnsanlara Acımasızdır"
Sahabe Der, Diyarbakır Ulu Camii önünde kitlesel basın açıklaması düzenledi. Eyleme çok sayıda vatandaş katıldı, sık sık tekbirler getirildi. Basın açıklamasını Sahabe Der adına Faysal Yıldız okudu. Bugünlerde birçok hukuk skandalları ve baskıların artığı hukuk ve adaletten yoksun kararların verildiği bir süreçten geçtiklerini ifade eden Yıldız, hükümetin ve yetkililerin bir şey yapmamalarından güç alan derin yapı ve uzantıların hızını alamayarak yeni hukuk skandallarına imza atmaya devam ettiklerini ifade etti.

Yeni bir hukuk skandalı ve cinayetin Bursa`da yaşandığını açıklayan Yıldız, "Bu kararla bir kez daha görülmüştür ki mevcut hukuk ve hukukçuların dindar ve mütedeyyin insanlar için ne kadar acımasız olduğunu göstermiştir. Buradan tüm etkili ve yetkililere sesleniyoruz. Hukuk ve adalet dedikleriniz kimler için geçerlidir? Birilerine adalet dağıtırken söz konusu mütedeyyin insanlar olunca neden hukuksuz kararlarla cezalar yağdırılıyor. Bu insanlar bu vatanın evlatları ve vatandaşları değiller mi? Eğer öyle değilse bu olanlar hakkında bir açıklama istiyoruz. Merak ediyoruz bu keyfi kararları verenler bir yerlere mesaj vermek mi istiyorlar ya da birilerinin rövanşını mı alıyorlar" dedi.

 

28 Şubat Hala Devam Ediyor
Huzur Camisinde yapılan basın açıklamasını Hizmet Der adına okuyan Şeyhmus Tanrıkulu, "ilköğretimin zorunlu olduğu Türkiye`de başörtülü olarak okul okumak isteyenleri okula almamak mevcut anayasaya ve İlköğretim Kurumları Yönetmenliğine aykırıdır" dedi. Tanrıkulu, buna rağmen bu keyfi uygulamayı yapan idareciler hakkında bu güne kadar herhangi bir yasal işlemin yapılmamasını düşündürücü ve kaygı verici olduğunu vurguladı.
Tanrıkulu, 28 Şubat`ta laik, Kemalist ve ateist kişilerce uygulanan keyfi uygulamaların ve ikna odaların hala devam ettiğinin altını çizerek şu ifadeleri kaydetti: "Bu zülümlere ve haksızlıklara maruz kalanların birçoğu ise bugün iktidara gelmişken aynı zulmün halen uygulanmasına gözyummaları ve sessiz kalmaları tarihten ders ve seleflerinden ibret almadıklarını göstermektedir."

 

Yalancı Baharda Yaşıyoruz
Hukuksuzluklara gösterilen tepkinin diğer bir adresi ise Bağlar Hacı Ömer Camisiydi. Burada İmam Hatipliler Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına Muzaffer Beber basın açıklamasını okuyarak, başörütüsü mağdurlarının kutlu mücadelesini desteklemek amacı ile biraraya geldiklerini söyleyerek, bu zulümlere ve bu hukuk rezaletlerine sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

 

Zalimlerin bu iğrenç kararlarını kınadıklarını ifade eden Beber, "Ey bu hukuksuz kararlara imza atanlar ve ey bu kararlar karşısında dilsiz, kör ve sağır kesilen yetkililer! Amacınız hayatı Müslümanlara zindan etmek ve İslam`ın toplumsal bir olguya dönüşmemesi için halkı korkutmaya çalışmaksa bunu bilin ki boşuna çabalıyorsunuz. Çünkü bu halk Müslümandır, dininden, imanından, başörtüsünden vazgeçmez. Ne sizin cezalarınız, ne de zindanlarınız bu halkı korkutmaz. Başörtüsüne hapis cezası veren bu kararlarınızla ne kadar yalancı bir baharda yaşadığımızı gösteriyorsunuz" dedi.

 

Halktan Oy Devşiren İktidar Üç Maymunları Oynuyor
Köy Der ise Bağlar Muhammdeiye Camisi önünde hukuk skandallarını lanetledi. Köy Der adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Duyu, İslami söylemlerle ortaya çıkıp Müslüman halktan oy devşiren iktidarın, üç maymunları oynadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün eşi Hayrunisa Gül`ün başörtüsü hakkını arayanlara cahillik yaftasını yapıştırmasının içler acısı olduğunu söyleyen Duyu, son zamanlarda Müslüman halkın kendi değerlerine sahip çıkmaları neticesinde reva görülen ceza ve zulmün temelinde, okyanus ötesinin etkisi mi var? Diye sordu.

 

Duyu, basın açıklamasını şöyle sürdürdü: "Başörtüsü sorununu çözeceğiz vaadleriyle halkın karşısına çıkan iktidarın kadın kolları başkanlarının, başörtüsü zulmüne yeni halkalar ilave etmek, başörtüsü yasağını bazı alanlara yaymak adına yeni kamusal alanlar ihdas etme girişimleri, duyarlı ve basiretli halkımızın gözünden kaçmamıştır."

 

Başörtüsü Allah`ın Ayetidir
Diyarbakır Şura Der`in Selahattin-i Eyyübi Camii önünde düzenlediği eylemde ise basın açıklamasını Şura Der Genel Başkanı A. Hâkim Demir okudu. Devlet yetkililerin kız çocukları okula teşvik etmek için köy köy gezdiklerini ifade eden Demir, fakat başörtüleriyle okumak isteyen kız çocuklarına yapılan haksızlıkları ve velilerine verilen cezaları görmezden geldiklerini söyledi. Velilere verilen cezaların bir kez daha 28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini gösterdiğini belirten Demir, son olarak hükümete seslenerek, "Yapılan zulme engel olmadığınız müddetçe sizler de, bu zulme ortak olacaksınız" dedi.

 

İfadelerine Rağmen Ceza Verildi
İkra Eğitim Der de, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Ofis Camisinde kitlesel basın açıklaması düzenledi. İkra Eğitim Der adına basın metnini okuyan Muhammed Avcı, "Mahkemede tanık olarak dinlenen okul müdiresi, Müdür yardımcısı ve okul özel güvenlik görevlisi ifadelerinde öğrenci velileriyle her hangi bir problemlerinin olmadığını ve şikâyetçi olmadıklarını belirtmelerine rağmen, keyfi niyet okumalarıyla hukuk garabeti yaşandığını hatta tanıklar mahkemede, iddianamede geçtiği gibi velilerin kendilerine hiçbir konuda zorluk çıkarmadıklarını, sadece `kızımızı başörtüsüyle okula alın` dediklerini, ama kendilerinin bu öğrencileri okula almadıklarını söylediler. Buna rağmen cezalar verildi" dedi.

 

Hani, Haydi Kızlar Okula Diyordunuz?
Şehitlik semtindeki Et Balık Kurumu Camii önünde Yeni İhya Der Cuma Namazını müteakiben düzenlediği eylemde, "Bu memlekette okumak, herkesin hakkıyken maalesef başörtülü okumak isteyenlere bu hak çok görülüyor ve bununla da yetinilmiyor ailelerine de cezalar veriliyor. Hani haydi kızlar okula diyordunuz, bunun için reklamlar yapıyordunuz. Peki, şimdi ne oldu da okula gelen öğrencileri almıyor, velilerine soruşturmalar açıyorsunuz. Yoksa sizler, bizim gibi olun da öyle mi gelin diyorsunuz? Ya bize uyacaksınız ya da sizlere cezalar yağdıracağız mı diyorsunuz?" diye soruldu.

 

Keyfi olarak ceza verenlere de seslenilen eylemde, "Unutmayın ki, hak ve hukuk herkes içindir yarın sizlerin de hak ve hukuka ihtiyacınız olabilir. Ve yine unutmayın ki, dün yargılayanlar bugün mahkûm olmuş, hak ve hukukumuz nerede diye feryat etmektedirler. Çok geç kalmadan bu yanlışlarınızdan dönün ve inançlı insanlar üzerinden elleriniz çekin" ifadeleri kullanıldı. (Osman İçli, M. Salih Keskin, Veysi Çetik, Emrullah Araz, - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir