• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Tek Haber Farklı Bakış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DÜNYA BÜLTENİ
OHAL Valisi: MİT, PKK`yı kullandı
Eski OHAL Valisi Gökhan Aydıner, Meclis komisyonuna yaptığı açıklamada, MİT`in geçmişte PKK`yı kullandığını itiraf etti
 
Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Son Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi ve eski Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, Meclis komisyonuna yaptığı açıklamada, Milli İstihbarat Teşkilatı`nın (MİT) geçmişte PKK`yı kullandığını söyledi.

Aydıner, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`nda kurulan Terör Kaynaklı Yaşam Hakkı İhlallerini İnceleme Alt Komisyonu`na bilgi verdi. Toplantıda Ak Parti Milletvekili Mehmet Metiner de "Öcalan bu ilişkiyi kendisi itiraf ediyor. `Erkeği öldürmek` adlı kitabında `MİT beni kullanmak istedi ben de MİT`i kullandım, bu böyle devam etti` diyor" dedi. Aydıner ise "Evet kullanıldı. Bu istihbarat örgütlerinin bana göre bir yanlışıdır" diye konuştu.
 

ZAMAN
 
MİT, Öcalan`ı kullandı, PKK kurumsallaşmadan bitirilmeliydi

HABİB GÜLER ANKARA - 31.05.2012 Eski Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Valisi Gökhan Aydıner, MİT`in 1980 öncesinde terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan`ı kullandığını ancak kontrol altında tutamadığını söyledi. Komisyon üyelerinin, Öcalan`ın "MİT beni kullanmak istedi ama ben onları kullandım." sözlerinin hatırlatılması üzerine Aydıner, "Evet kullanıldı, kurumsallaşmadan yok edilmeliydi." dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, dünkü toplantısında 1999-2002 tarihleri arasında OHAL Valiliği yapan Gökhan Aydıner`i dinledi. OHAL dönemi ve terör örgütlerine ilişkin çarpıcı bilgiler veren Aydıner, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan`ın bir dönem MİT tarafından kullanıldığını, daha sonra ise kontrolden çıktığını açıkladı. Komisyon üyesi İhsan Şener`in Öcalan`ın bir dönem MİT`in elemanı olduğu ve 1978-1980 arasında PKK`nın devlet tarafından finanse edildiği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, isim vermeden iddiaları doğrulayan Aydıner "1980`de PKK`nın adı yoktu. Rizgari, Kawa gibi örgütler vardı. İstihbarat örgütleri genelde bir oluşum içine adamlarını sokarlar, `örgüt palazlansın, sonra toptan toplarız` anlayışında olurlar. Bence palazlanmadan çökertilmelidir. Eğer örgüt kişiye bağlıyken onları saf dışı bırakırsanız biter. Ancak kurumsallaşmamalı. İstihbarat böyle bir adam yakaladıysa, kullandıysa onun kanalıyla ona müsaade etmiş, göz yummuş olabilir." ifadelerini kullandı.
 
Komisyon üyesi Mehmet Metiner`in "Öcalan, bir kitabında `MİT beni kullanmak istedi ama ben onları kullandım.` diyor. Gerçekten böyle bir bağlantı var mı?" sorusuna ise Aydıner, "Evet kullanıldı. Kurumsallaşmadan yok edilmeliydi." şeklinde cevap verdi. Aydıner, istihbarat örgütlerinin kimi zaman kendi adamlarını bir örgüte sokarak yükselttiğini ve bu şekilde örgütü kontrol altında tuttuğunu, tüm örgütün o kişiye bağlanması durumunda da örgütün tamamen saf dışı bırakıldığını söyledi.
 
Alt Komisyon Başkanı Naci Bos-tancı`nın, Şırnak ve Diyarbakır`ın Lice ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili kendisine bir şikâyet gelip gelmediği sorusuna "Hayır hiçbir şikâyet gelmedi." diye karşılık veren Aydıner, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner`in JİTEM`in varlığına yönelik bir soruya "JİTEM türü bir yasa dışı yapılanmanın varlığı veya yargısız infaz faaliyetlerinde bulunduğu şeklinde herhangi bir başvuru gelmedi." şeklinde cevap verdi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat`ın, "OHAL keşke olmasaydı dediğiniz oldu mu?" sorusuna "Hayır" diye karşılık veren Aydıner, suç işleyenin cezasız kalmaması gerektiğini ancak terörle mücadelede başarılı olmak için çözümün ne olduğuna bakmak gerektiğini anlattı.
 
Dış destek olmasa PKK ayakta duramaz
Terör örgütlerini ayakta tutan unsurların eylemlilik, propaganda, suç örgütleriyle işbirliği ve dış destek olduğunu kaydeden Aydıner, dış desteği olmayan hiçbir örgütün ayakta kalamayacağına işaret ederek "PKK terör örgütü kadar dış desteğe mazhar dünyada başka örgüt yoktur. Türkiye`de faaliyet gösteren terör örgütlerinin hepsinde özellikle Avrupa başta olmak üzere, dış destek vardır. Dış desteği kesmedikten sonra terör örgütlerinin hayatiyetini sona erdirmek bana göre mümkün değildir." diye konuştu.
 
Terör örgütünün üst düzey isimlerinin silah bırakmaktan yana olmadıklarını da belirten Aydıner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Midenize yemeği almadan hazmedemezsiniz. Ancak midenize aldığınızın bomba olmamasına dikkat edin. `Bölmek mi istiyorsunuz, alın.` deyin, onları yine oradan indiremezsiniz. Okuma-yazması yok, çobanlık yapabilir ancak dağa kaçmışlar orada bir sorumluluk almışlar. Koyunlar yerine insanlara söz geçiriyor. Terör örgütü bir istihdam yeri olmuştur bugün. Benim zamanımda, bunlara 100 dolar verirlerdi. Şimdi ne kadar bilmiyorum. Yeme içme, `oranın komutanısın` şeklinde prestij... İçinize alacağınız grup ile bomba grubunu ayırt etmek lazım. `Mücadeleyi keseyim, barış ortamı olur.` dediğinizde sadece ekmeklerine yağ sürülmüş olur."
 
RADİKAL
Eski OHAL Valisi Aydıner, Öcalan ile MİT`in birbirlerini kullandığını söyledi. Aydıner`e göre, Gaffar Okkan`ı Hizbullah Öldürdü

Son Olağanüstü Hal Valisi Gökhan Aydıner, PKK lideri Abdullah Öcalan ile MİT`in karşılıklı birbirlerini kullandıklarını öne sürdü.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, OHAL Bölge Valisi ve Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapan Gökhan Aydıner`i dinledi. Aydıner, Lice ve Şırnak`ta meydana gelen şiddet olaylarında `aşırılıklar` olduğunu kabul ederken, "Oradaki güvenlik makamlarının amir sıfatını taşıyan kişiler dahi o sarmalın içine girebilir. Orada böyle olduğu kanaatindeyim" diye konuştu. Aydıner, özetle şu görüşleri dile getirdi:
Örgütün palazlanması beklenir: İstihbarat örgütleri genelde bir oluşum meydana gelsin, içerde en başta önemli bir mevkide adamım vardır, bilgi alacağız, orda kalsın o örgüt palazlansın, sonunda toptan toplayalım gibi bir faaliyeti kendilerine daha çok yakışır bulurlar. Ben hep bu kanaati yıkmaya çalıştım.
 
Öcalan -MİT İlişkisi
(Abdullah Öcalan`ın "MİT beni kullanmak istedi. Ben de MİT`i kullandım, bu böyle devam etti" diye yazdığının hatırlatılması üzerine) Evet, kullanıldı. Bu istihbarat örgütlerinin bana göre bir yanlışıdır. Ben bulunduğum istihbarat daire başkanlığında, "Kurumsallaşmadan yok etmeye çalışacağız" dedim.
 
Hizbullah`a Girilemedi
(AKP`li Mehmet Metiner`in " Hizbullah PKK`ya karşı devlet tarafından desteklendi deniliyor" demesi üzerine) Devlet tarafından kurdurulduğu masal. Hizbullah devletle mücadele etmiyordu. Hiçbir teknoloji kullanmıyordu. Her istihbarat örgütü grupların içine girmek ister. Emniyet istihbarat olarak en güçlü kuruluştur. İçlerine girmek mümkün olamamıştır. Dıştan takip yapılmıştır. Teknik takip imkânı da yoktur.


Okkan`ı Hizbullah Öldürüldü
Gaffar Okkan geldi. " Hizbullah ile ilgili bilgi vermek istiyorum" dedi. Bir brifing verdi. Bu olayları anlatınca dışarı ile irtibatlı terör örgütü olduğunu anladım. Yazılı emir verdim. 11 ilin jandarma emniyet şube müdürlerine " Hizbullah ile ilgili dosyalarını alın gelin" dedim, 1011 dosya çıktı. Özel bir yazı yazdım MİT`e. MGK`da konuşuldu. Gaffar da ben de hepimiz hedefteydik. Hep başka tüfek kullanan Hizbullah `ta ilk defa suikast silahı bulduk. Ben Gaffar`a, herkese "Pencereleri kapat" dedim. `Suikast yapacaklar` dedim. Gaffar`ı 1 hafta sonra öldürdüler. Olayı, "Biz hâlâ varız" demek için yaptılar. Bu konuda da en faal olan Gaffar`dı.
 
Fehriye Betonlanmış Olabilir
Avusturya`da 10 DHKP/C sorumlusu yakalandı, ertesi gün bırakıldı. DHKP/C`liler `Anlaşmamız var, bizi tutamazsınız` dedi. Bu önemli bir itiraftır. Fehriye`yi (Özdemir Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal) alıp kaçıranlar var. Belki Fehriye`yi betonlamış olabilirler.


`İnşallah Ters Bir Şey Demedim`
Aydıner, konuşmasının sonunda "Kayda alınmasın, Hizbullah ile ilgili bir MGK toplantısını anlatacağım" dedi. Üyeler, "Biz kayıt almayalım da basın burada" deyince, Aydıner, "En başından beri buradalar mı? Ben yok sanıyordum. İnşallah ters bir şey demedim" diye konuştu.
(Tarık Işık -Radikal)

Bu haberler de ilginizi çekebilir