• DOLAR 32.664
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2501.39
  • ...
Bayraktar: `Yapı Mantığımızı Değiştireceğiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasayla birlikte yapı mantığında fikirlerin değişmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar,"1999 yılında bir afet geçirdik önümüzde başka afet beklentileri de var. Bu bir realite, dünya kürenin realitesi dolayısıyla bunu değiştiremediğimize göre fikirlerimizi değiştireceğiz. Yapı mantığımız değiştireceğiz" dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz haftalarda Meclis`ten geçen ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan afet dönüşüm yasasının,can kurtaran bir yasa olduğunu belirtti.Türkiye`nin salaş ve depreme dayanıksız yapılardan kurtulacağını ifade eden Bayraktar, "Bilimsel bir heyet kurulacak ve bu heyetin sakat dediği binalar yıkılacak" ifadelerini kullandı.
 
Afet dönüşümünde AKUT gibi sivil toplum kuruluşlarının aklına ve desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayraktar, yasayla birlikte afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde; fen, sanat, norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve emniyetli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere, iyileştirme, tasfiye ve yenilemede bulunulmasına dair her türlü iş ve işlemi ve bunlara ilişkin usul ve esasların belirleneceğini söyledi.
 
Afet Yasasıyla Türkiye 9 Büyüklüğündeki Depreme Dayanabilen Japonya Gibi Olacak

Türkiye`de 15 milyon eski konut olduğunu ifade eden Bayraktar şunları söyledi: "Bunlardan 8.5 milyonu idare eder durumda; 6.5 milyonu ise ömrünü tamamlamış durumda, mühendislik hizmeti almamış depreme de dayanıklı değil. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Bunların büyük bir kısmı İstanbul, İzmir, Bursa, Bingöl, Erzincan, Gaziantep, Afyonkarahisar, Kütahya, Bolu, Eskişehir, Düzce gibi deprem kuşağında şehirlerde. Bunlarda bir dakika bile beklemeye tahammülümüz yok. Salaş, kaçak, depreme yapıları şehirlerden söküp atmamız gerek. İspanya`da, Güney Kore`de güzel şehirler oluştu. Bizim de bu güzelliği yakalamamız lazım. Bu işin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Türkiye hazır."

Bayraktar ayrıca, Japonya`da yaşanan 9 büyüklüğündeki depremde kimsenin ölmediğine dikkat çekerek, Türkiye`nin de aynı konuma geleceğini ifade etti.
(Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir