• DOLAR 32.572
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2412.38
  • ...
Van`da Tarım ve Hayvancılık Bilinçli Yapmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van`da tarımsal ve hayvansal ilaç satışı yapan veteriner klinikleri ile zirai ilaç ve malzemelerin satışını yapan esnafla İlke haber Ajansı olarak konuştuk. İşte esnafın dilinden Van`da tarım ve hayvancılık

Ziraat Mühendisi Necmettin İşkol genelde anlamda zirai ilaç ve alet satışı yaptıklarını hatırlatarak, " Burada ziraat ilaç satışları ile zirai alet satışlarını yapıyoruz. Başta buğday ve diğer hububat bitkilerinde kullanılan ilaçlar olmak üzere meyve ağaçlarına ilaçlarından tutun süt sağma makinelerine kadar geniş bir ürün çeşitliliğiyle halkımıza hizmet veriyoruz. Belli sezonlarda fideleri satışlarımızda mevcuttur." dedi.

Ayrıca danışmanlık hizmetini de sunduklarını hatırlatan Ziraat Mühendisi İşkol "Tabi burada yine çiftçilerimize yardımcı olmak maksadıyla danışmanlık hizmeti de sunuyoruz. Bu sayede halkımızın daha bilinçli ve daha sağlıklı bir çiftçilik yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz." İfadelerini kullandı.

"Çiftçiler Başka Üründe Ekmeye Başladı"
Necmettin İşkol iş sezonlarının yeni açıldığını hatırlatarak, "Geçen sezonlarla karşılaştırdığımızda ciddi bir fark var. Vatandaş açısından olaya baktığımızda daha önceki senelerde daha olumlu gelişmeler var iken bu yıl depremin de etkisiyle bu biraz daha durakladı. Şunu da belirtmekte fayda var geçmiş yıllarda Vanlı çiftçiler sadece buğday ve arpa türü ekerken bu yıl farklı olarak sebze ve meyve ekimine de başlamış. Bu ilimiz açısından olumlu bir gelişmedir. Ayrıca vatandaşlarımız tarımda daha bilinçli ve daha tecrübeli bir konuma da geliyor. Tabi bu yeterli düzeyde değildir. Bunun gerçek anlamda beklenilen seviyeye çıkması için tarım il müdürlüklerinin daha etkin bir şekilde özellikle köylerde çalışması ve köylünün bu anlamda bilinçlendirilmesi gerekir. Çiftçi bilinçlendikçe de hem daha az masrafla daha fazla gelir elde edilebilir. Ve ilaçlamalara gerekli önem verilir." ifadelerini kullandı.

Yaşanan Deprem sürecinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bekledikleri destekleri bulamadıklarını aktaran İşkol, "Yaşanan depremlerde ciddi zararlarımız oldu, ilaçlarımız kırıldı, fakat herhangi bir yardım söz konusu olmadı. Esnafa kredileri vereceklerini söylediler ona da başvurduk, ama ilaç kısmına sağlık kısmına kredi veremediklerini beyan ettiler." diyerek kendilerinin de deprem sürecinde mağdur olduklarını aktardı.

"Depremler Hayvancılığı Sekteye Uğrattı"
Veteriner Hekim Şakir Ertaç ise Van`da 18 yıldır veteriner hekimliğini yaptığını anlatarak, "Yaklaşık olarak 18 yıldır Van piyasasındayım ve veteriner hekimlik sahasında yapılması gereken her şeyi yapıyoruz. Van doğu ili olduğu için hayvancılığın yaygın olduğu bir merkezdir. Hayvancılık bakımından iyi bir potansiyele de sahip olan kentte yaşanan depremlerinde etkisiyle hayvancılık biraz sekteye uğradı. Fiyatlarda kimi düşüşler oldu. Tabi bunun başka nedenleri de var. Yem girdileri pahalı olması ve ciddi anlamda bir hayvancılığın yapılmaması gibi etkenler var." dedi.

"Tarımsal Destekler Çiftçileri Tembelliğe İtiyor"
Vatandaşların mesleklerine gereken önemi vermediklerini ve işlerini küçümsediklerini de anlatan Şakir Ertaç, "Burada bizim mesleğimize gereken değer verilmiyor insanlar bu işin ciddiyetinde değildir. Ben şunu da çok net olarak ifade etmek istiyorum vatandaşa verilen Tarım ve havyacılık vatandaşa verilen desteklerin iyilik değil kötülük olduğunu ve komplesinin kesilmesi gerektiğini düşünüyorum Çünkü bizim çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımız bilinçli olmadığından bu onları tembelliğe ve hiçbir şey yapmamaya itiyor. Mazot gübre, yonca destekleri, süt primi, buzağı desteklemeleri gibi destekler belli bir bilinç seviyesinden verilmelidir. Hatta hayvancılık yapmayanlar bile bu desteklerden yararlanmak için bir şekilde 100 hayvan alıp bunları küpeletip bunların desteğini aldıktan sonra bu hayvanları tekrar satıyor. Maalesef bu yardımlar bir üç kağıtçılığa ve dolandırıcılığa dönüşmüş durumda hal böyle iken tarım il müdürlükleri gerekli denetimleri periyodik olarak yapmalı ve bu tür şeylere mahal vermemeli." şeklinde konuştu.

Yapılan bir değişiklikle sığır cinsi hayvanların küpeleme işinin damızlık sığır yetiştiricileri birliğine verilmesini olumlu bir adım olarak bulduklarını aktaran Şakir Ertaç, "Hayvanların kayıt altına alınması kaçakçılığın önüne geçilmesi bakımında iyi bir uygulama. Ancak küpeleme fiyatlarının biraz daha makul fiyata düşürülmesi gerekir." açıklamasında bulundu.

"Biz En Fazla Masraf İle En Az Verim Elde Ediyoruz"
Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Veteriner Hekimlerden Sercan Gökhan ise Avrupa ülkelerinde yapılan hayvancılık arasında çok büyük farklar olduğunu hatırlatarak, "Avrupa ülkelerinde yapılan hayvancılık bilinçli yapıldığından en az masraf ile en fazla gelir elde edebiliyorlar, bizim yaptığımız ise en fazla masraf ile en az verim elde etmemizdir." dedi.

İlde yaşanan depremlerin kendilerine de pahallıya patladığını anlatan Sercan Gökhan "Depremden sonra halkın başka illere göç etmesi nedeniyle Şehir merkezine tohumlamaya ya da hastaya gidemedik. Dolayısıyla orada kullanacağımız ilaçları satamadık. Aldığımız ilaçlarda elimizde kaldı. 5-6 aylık süre içerisinde hemen hemen hiç ilaç tüketemedik. Kışın uzun olması yem ürünlerinin çok pahalı olması vatandaşın hayvanına gerektiği gibi bakamamasına yol açtı." dedi.

"Kaçak Hayvancılık Sorun"
En büyük sıkıntılardan birinin de sınırda olduğu için daima diğer ülkelerden kaçak hayvan girişi olduğunu söyleyen Gökhan, Ayrıca vatandaşın kendi ürettiği mamulü pazarlama sorunu var. 50 litre sütün veya 500 litre sütün nerde pazarlanacağını bilmiyor. Salgın hastalıklar burada daha fazla daha ehil insanlarla salgın hastalıklarla mücadele yapılabilir.

"Üreticiler Bilinçlendirilmeli"
Vatandaşlarımızda bu konuda bilinçli olmalı, bu konuda eğitim seminerleri düzenlenmeli. Tarım köy işleri tarafından köyleri birer birer ya da 3 er 5 er köy bir araya getirilip daha bilinçli daha fazla kazanabilecekleri hayvancılık yöntemleri öğretilebilir. Bu konuda örnek köyler oluşturup örnek kooperatifler ve örnek çiftlikler yapılmalı. İnsanlar için bunlar emsal oluşturur ve insanımızın daha bir şevkle bu işe sarılmasına vesile olacak. Van`daki tarım il müdürlüğünün personel eksikliği hat safhadadır. İl Müdürlüğünün denetleme özelliğinin çok daha aktif olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Son olarak konuştuğumuz sağlık ve veteriner teknikeri Fahrettin Argış ise yaşanan deprem sürecinden sonra hayvan üreticileri ve çiftçilerin çeşitli sıkıntılar yaşadığını ve bunların yavaş yavaş yerini düzelmeye bıraktığını söyledi.

Argış ayrıca, hekimlerin yardımcı olarak çalışmaları gerekirken gerek devlet sektöründe ve gerekse özel sektörde istihdam edilmediklerini belirterek, "Bunun zorluğu ile karşı karşıyayız. Çiftçilerimiz bilinçsiz olarak yetiştiricilik yapıyor. Biz de bilinçli olarak boş kalmaktayız. Bir veteriner hekimin yanında en az iki tekniker bulunması gerekirken bir tane bile tekniker bulamıyorsunuz. Veteriner hekimlerin kliniğinde vasıfsız elemanlar çalıştırılmaktadır. Devlet kadrosunda istihdam edilmesek bile özel sektörde istihdam edilmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

(Murat Dalgın, Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir