• DOLAR 32.555
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2422.393
  • ...
Sivaslı Mobilya Ustasından Mescid-i Haram Maketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kalealtı Mahallesinde yaşayan mobilya ustası Turgut Takıl (49), atölyesinde 5 yıllık bir çalışma sonucunda, Kabe`nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen ve ``Mescid-i Haram`` adı verilen büyük mescidin maketini yaptı.

 

Mescid-i Haram maketini evinde sergileyen Takıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maketi 1997 yılında yapmaya başladığını ve 5 yıl süren çalışmalar sonucunda tamamladığını söyledi.

Maket hakkında bilgi veren Takıl, ``Hobi olarak boş zamanlarımda ve hafta sonları yaptığım bir eserdir. Yaptığım bu esere bin 650 parça kullandım. Tamamen çivi kullanmadan ahşap malzemeden yaptım. Ahşap malzemenin özelliği bozulmasın diye renklendirici olarak ahşap koruyucu kullandım.

Aydınlatması için 300 adet led lamba ve seri bağlantılı olarak yaptım. Lambaların birbirinden bağımsız olduğu için arıza yapma ihtimali en az seviyededir. Kabe ve etrafından oluşan maket eser yaklaşık 1/460 ölçekli ebattadır`` dedi.

Akşam saatlerinde maketin ışığının cam korumaya yansımasıyla gerçeği aratmayan bir görüntünün ortaya çıktığını aktaran Takıl, cam koruma içerisine aldığı makette orijinalinde olduğu gibi Kabe`nin de bulunduğunu söyledi.

Maketin, Kabe`nin orijinalinde olduğu gibi kapısının ve çatıdaki oluk kısmının altından, Hacerü`l-Esved taşının ise gümüşten oluştuğunu kaydeden Takıl, ``Bu maketten iki tane yapmıştım, diğerini bir büyüğümüze hediye ettik, ikincisi ise burada, üçüncüsünün ise altyapısı hazır, onu da ne zaman bitiririz bilmiyorum`` dedi.

Maketi yaptığı yıl tarihi bir konakta düzenlenen programda sergilemek istediğini, ancak o dönemde bir mülki amirin beğenmemesi üzerine eserini evine getirdiğini ve kimseye gösterme ihtiyacı duymadığını ifade eden Takıl, ``Bazı eş, dost ve akrabalar gelip görüyor, geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü evime gelerek bu eseri incelediler, çok beğendiler. Bugüne kadar hiçbir sergi ve festivale götürmedim, ama Ramazan ayında İstanbul Sultan Ahmet El Sanatları Fuarına götürmeyi düşünüyorum`` diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir