• DOLAR 32.314
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2279.904
  • ...
Havacılık Hhizmetlerinde Grev Yasağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TBMM Genel Kurulu`nda, korsan taksiciliğe ağır cezalar getiren, hava iş kolunda grev ve lokavt yasağını de içeren bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

AK Parti Grubu adına konuşan teklif sahibi İstanbul Milletvekili Metin Külünk, korsan taksi ve servis taşımacılığının yıllardan beri ülke gündeminde olduğunu ve kayıt içindeki esnafın haklı feryadına neden olduğunu belirtti.

Korsan taksicilik ve servis taşımacılığının hak gasbı olduğunu savunan Külünk, olaya uzun yıllar göz yumulduğunu, artık organize hal aldığını söyledi. İstanbul`da korsan taksi sayısının, kayıtlı taksi sayısının birkaç katına ulaştığını ifade eden Külünk, ``Hizmet verenler ile bu hizmeti alanların cezaya muhatap olması kaçınılmazdır. Aksi takdirde, yasa ve cezalar yetersiz kalır. Otopark mafyası ve değnekçilikle ilgili sıkıntılar 1990`lardan beri sürüyor. Teklif bu konuda da caydırıcı tedbirler getirmektedir`` dedi.

Türkiye`nin küresel oyuncu olabilmesinde en etkin kurumlardan ve en güçlü markalardan olan THY`nin, bugün kabuğuna sığmadığını ve 97 milyon yolcu sayısına ulaştığına işaret eden Külünk, iştirakleriyle birlikte son yıllarda insan kaynakları ve yatırımlarıyla sıradan bir şirket değil, 74 milyonun alınteri ve milli değir haline geldiğini söyledi. ``THY, özel şirket, holding şirketi değildir; Hakkari, Edirne, Konya, Muğla`daki çiftinin, işçinin, işadamının gözbebeği olan kuruluştur`` diyen Külünk, şöyle konuştu:

``Milletin sahibi olduğu şirketin küresel marka olma heyecanı yaşarken karşılaşabileceği engellerin ortadan kaldırılması Parlamento`nun da sorunudur. Hava-İş Sendikası`nın THY`deki grev ve iş bırakma eyleminde insanlar cenazelerine, işyerlerine, müşterilerine varamadı, vatandaş düğününe, öğrenci sınavına gidemedi. Millet mağdur olmuştur. Dünkü eylemin faturası 2 milyon doların üzerinedir. Bu milletin alınteri ve vergisidir. Bu grevle işveren değil, milletimiz cezaya uğratılmıştır. İşçinin en temel hakkı olan toplu sözleşme ve grev hakkı, şüphesiz kutsaldır. özgürlüklerden yana olan bir partinin grev yasağı taraftarı olması mümkün değil ama istisna haller söz konusudur. Çünkü, bu şirket millete aittir. Grev en son başvurulması gereken yöntemdir. THY çalışanlarının özlük haklarını diğer havayolu şirketleri ve içerideki rakipleriyle karşılaştırın. Eğer bir eksiklik varsa, bunu THY yönetiminden sormak bizim de görevimiz, sizin de...``

Külünk, yeni sendikacılık anlayışında çalıştığı işyerinin büyümesine ve gelişmesine katkının olduğunu belirterek, ``Grev gibi kutsal bir kavram üzerinden THY`yi yok etmek isteyen anlayış, 21. yüzyılın sendikacılık anlayışıyla örtüşmüyor. Bu anlayış soğuk savaştaki sendikacılık mücadelesinde görüyoruz. Sorumlu sendikacılık dönemindeyiz`` dedi.

Teklifin yasalaşmasının THY yönetimine çalışanların emeğine istismar hakkı vermeyeceğini belirten Külünk, ``Pilot ve kabin ekibinin emeklerine saygı gösteriyoruz. Hak aramak elbette ayakta alkışlanır ama millete ait kurumu bertaraf etme hakkı da kimseye ait değil`` ifadelerini kullandı.

-``Niye halka doğruları söylemediniz?``-

CHP Grubu adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, grev yasağının ILO ilkelerine, Anayasa ve Avrupa Sosyal Şartı`na aykırı olduğunu savunarak, ``12 Eylül referandumunda çalışanların önündeki engelleri kaldırılacağınızı söylediniz. Niye halka doğruları söylemediniz? Grev yasağı getireceğinizi söyleseydiniz vatandaşlar ona göre oy kullanırdı`` dedi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, teklif üzerinde şahsı adına konuşmasını, ceketinin içine ``THY`de grev yasağına hayır`` yazılı gömlekle yaptı. Işık, düzenlemenin THY`de grev yapılırken ``apar topar getirildiğini`` belirterek, 14 bin çalışanın hakkını gasp etmeye yönelik olduğunu ileri sürdü.

-``Stratejik alan olarak görüyoruz``-

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin THY`deki grevle ilgili sorularını yanıtlarken, dünyada havayolu şirketlerinin farklı uygulamaları olduğunu belirterek, ``Bazı ülkeler kanunla yasak getiriyor, bazıları da idari kararla bunu yapıyor. THY`yi stratejik alan olarak görüyoruz. Küresel bir düzeyde oyuncu haline geldi. Dolaylı olarak THY katkısıyla oluşan istihdam ve ekonomik faaliyet var. Bunların zarar görmemesi açısından... Eğer bir şirket, işletme bir yere geliyorsa çalışanlarının katkısıyla geliyor. Yönetici, hissedar, çalışan tüm kesimlerin paydaş olarak görülmesi lazım. Ortak çıkarları var. En büyük ortak çıkarları da şirketin korunması, büyümesi ve geliştirilmesi. Bundan herkes payını alacaktır`` diye konuştu.

Yılmaz, ``Suriye`den gelenlerin kaldığı Kilis`teki kamp ile Van`da depremzedelerin kaldığı konteyner kentin durumu`` ile ilgili soruya, Kilis`teki kamp konusunda Türkiye`nin gayretlerinin BM tarafından taktirle karşılandığını belirterek, ``Türkiye bu anlamda çok iyi sınav veriyor. Bu kampı depremzedeler ile karşılaştırmak, yarıştırmak doğru bir yaklaşım olmaz`` dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmasından sonra maddelerine geçilmesi kabul edildi.

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir