• DOLAR 32.515
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2433.38
  • ...
Temas Grubundan Kaddafi`ye 7 Gün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NATO`ya bağlı ülkelerle, Arap devletleri ve diğer örgütlerin katılımından oluşan Libya temas grubu, muhaliflere mali yardım dahil, Libya`yla ilgili strateji belirlemek üzere Roma`da bir araya geldi.

Görüşmelerde isyancılara milyonlarca dolar değerinde tıbbi malzeme, gıda ve mühimmat sağlanması ya da ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere petrol satmalarına yardımcı olunması gibi konu başlıkları bulunuyor.

Ancak İtalya`nın bu toplantıyı bir yol haritası ve büyük olasılıkla Libya`ya yönelik askeri müdahaleye son verilmesi için bir tarih belirlenmesi yolunda değerlendirebileceği tahmin ediliyor. Temas grubunun diğer üyelerinin bunu kabul etmeye kolay kolay yanaşmayacakları yolunda yorumlar yapılıyor.

Silahsızlandırma söz konusu olablir

Öte yandan grup, isyancıları silahlandırma fikrine dönebilir; ancak Duncan Kennedy`nin aktardığına göre bunun da fazla destek gören bir fikir olmadığı anlaşılıyor. Bir diğer seçenek ise petrol ve petrol ürünlerine yönelik yaptırımların sıkılaştırılması, ki bu fikre İngiltere sıcak bakıyor.

Roma toplantısında siyasi bir çözüm arayışı da yok değil, ancak isyancılar daha önceden Kaddafi iktidarda kaldığı müddetçe hiçbir ilerleme kaydedilemeyeceğinin altını çizmişlerdi.

Kaddafi`nin paraları muhaliflere

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İtalya`nın başkenti Roma`da başlayan Libya Temas Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Kaddafi muhaliflerini desteklemek için dondurulan 30 milyar dolardan fazla paranın bir kısmını serbest bırakacağını söyledi.

Clinton, Obama yönetiminin Amerikan Kongre`sinden, Libya halkına yardım için para musluklarının açılmasına izin veren bir kararı kabul etmesini isteyeceğini ifade etti. Grubun önceki toplantısı, muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi`ni İtalya ve Fransa ile tanıyan üç ülkeden biri olan Katar`ın başkenti Doha`da yapılmıştı.

Davutoğlu`nun ateşkes planı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Roma`da bulunuyor. Davutoğlu, burada Libya yönetimine teklif edilen ateşkes planını da açıkladı. Plana göre Kaddafi`ye 7 gün verilecek ve politik değişimin öncesinde istifa etmesi istenecek.

Ajaslar


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir