• DOLAR 32.505
  • EURO 34.591
  • ALTIN 2498.544
  • ...
Vesayetsiz, Özgürlükçü Anayasa Talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Anayasa sürecinin 4 yıldır devam ettiğini belirten Özgür İrade Platformu başkanı Vakkas Çevik, daha fazla zaman kaybına milletin sabrının kalmadığını vurguladı. Bazı siyasi hareketlerin sadece \"istemezuk\" dediğini öne süren Çevik, \"Bu anlayış statükonun devamını istiyor. Mevcut statüko yeni toplumsal dönüşümün önüne engel çıkarıyor. Ellerinden kaymakta olan jakoben gücü muhafaza etmek adına, militarist bir ferman olan darbe anayasasını savunuyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.\"dedi.

 

Halkın büyük çoğunluğunun yeni sivil bir anayasa talebinde bulunduğunu belirten Çevik, \"Önemli olan jakoben anlayışların ne istediği değil milletin neyi önemsediğidir. Millet, referandumda yüzde 57.88 \'evet\' oyu ile sivil bir anayasa istediğini belgelemiştir. Bu belgeyi mühürlemek siyasi partilerin boyunlarının borcudur\" dedi.

 

Anayasa taleplerini de açıklayan Çevik, \"Yeni bir Türkiye virajında olan meclis, uzlaşma kültürünü ön plana çıkararak gerilimden uzak durmalıdır. Gerilim sadece süreci tıkamaz, parlamentodan büyük beklentileri olan yurttaşları güvensizliğe iter. Anayasa öncelikle demokrat, özgürlükçü ve adil olmalıdır. Her şeyin temelinde olan insan, anayasada da merkeze alınmalıdır.

 

Vesayetsiz ve tam demokratik bir anayasa yapılarak, insana doğuştan verilen; dokunulmaz, vazgeçilmez ve devredilmez hak ve özgürlükler koruma altına alınmalıdır. Vicdan, din ve kanaat özgürlükleri genişletilmeli, ifade özgürlüğü serbest bırakılmalıdır. Partilerin siyaset yapmasını zorlaştıran yasaklara son verilmeli, çift başlı yargı sistemi ortadan kaldırılmalıdır. Yeni anayasada değiştirilemez hükümlere yer verilmemeli, Milli Güvenlik Kurulu anayasal kurum olmaktan çıkarılmalı, Genelkurmay Başkanlığı da, Milli Savunma Bakanlığı\'na bağlanmalıdır\" dedi. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir