• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Radyasyonu Ölçen İlk Cep Telefonu Üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Japonya`daki Fukuşima nükleer santralindeki çekirdek erimeleri sonucu açığa çıkan yüksek radyasyon düzeyinden duyulan kaygılar, Japon telefon operatörlerini ilginç çözümlere sevk etti.

Japonya`da en fazla satışı yapılan elektronik cihazlar olan iPhone ve iPad`in operatörlüğünü yürüten Softbank Corp. şirketi, halkın radyasyondan korunma kaygılarına cevap verebilmek amacıyla radyasyon ölçümü yapabilen ilk cep telefonlarını satışa sunacaklarını duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, bir dokunuşla saatteki mikrosievert miktarını gösteren ve cep telefonlarına yerleştirilebilen Pantone 5 adlı cep cihazının, Temmuz ayında satışa sunulacağı bildirildi. Cihazın fiyatına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Japon elektronik imalat şirketi Sharp Corp. tarafından üretilen araç, bir ışın ölçer gibi çalışıyor. Yer veya havadaki radyasyon miktarını iki dakika içinde belirleyebilen cihaz, yiyecek ve sudaki radyasyonu ise ölçemiyor.

Softbank Başkanı Masayoşi San, radyasyon ölçümü yapabilen cihazları satışa sunma kararını almada, Twitter aracılığıyla bu yönde gelen istekler ile Japon halkının şirkete ilettikleri kaygıların etkili olduğunu söyledi.

Japonya`da yaşanan felaketin ardından nükleer enerjiye muhalefetiyle tanınan Masoyoşi, güneş enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının "ateşli bir taraftarı" olarak biliniyor.

Japon Aileler Kaygılı

Japonya`nın kuzeydoğusunda Mart 2011`de meydana gelen tsunami felaketinin ardından çekirdek erimeleri ve patlamaların yaşandığı Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinin yakınındaki bölgeler, yüksek radyasyon nedeniyle girilmez hale gelmiş durumda. Bunun dışında, aralarında başkent Tokyo`nun da bulunduğu pekçok yerde de "sorunlu bölgelerin" ortaya çıkması özellikle çocuklu Japon ailelerini kaygılandırıyor.

Fukuşima bölgesinin bazı kesimlerinde yaşayanların maruz kaldığı radyasyon miktarı halen, Japon hükümetinin felaket yaşanmadan önce güvenli durum ilan ettiği "yıllık 1 milisievert"in üzerinde bulunuyor.
Bilimsel çalışmalar, yılda 100 milisievert ve üzerinde radyasyona maruz kalanlarda kanser riskinin arttığını gösteriyor.

Bu miktarın altındaki seviyeler ile kanser riski arasındaki ilişki ise henüz kanıtlanabilmiş değil.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir