• DOLAR 32.332
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2297.69
  • ...
17 Yaşında ABD`den Patent Aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MERKEZİ- ABD Çevre Koruma Ajansı EPA(Environment Protection Agency)` nın geçtiğimiz yıl artık kullanılmasın çağrısı üzerine gözlerin üzerine çevrildiği vernik sahip olduğu kanserojen içeriği ile başta solunum yetmezliği ve göz rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa sebebiyet veriyor.
 
EPA` nın yayımladığı rapora göre ahşabı korumada vernik ve türü malzemelerin acilen terk edilmesi, daha çok çevreci,su bazlı koruyucuların kullanılması gerektiğini söyleyen Fen ve Anadolu Lisesi öğrencisi Yunus İbrahim Alaylı, ``Vernik,ahşabı UV ışınlarına ve neme karşı korumak için kullanılan sentetik bir malzemedir. Kullanımı oldukça yaygındır fakat insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bu tür kimyasallardan çıkan gazlar zamanla diğer maddelerle tepkimeye girerek ikincil zararlı maddeleri oluşturur."
 
Susam ve Jojoba Yağı ile Ahşap Malzemeler Sağlıklı Korunacak
Projesi ile verniğin yerini alacak insan sağlığına ve çevreye zararı olmayan doğal bir koruyucu materyal geliştirmek istediğini belirten 11. Sınıf öğrencisi Alaylı, " Yaptığım araştırmalar sonucunda Susam yağının doğal antioksidan barındırması özelliğinden, Jojoba yağının ise çok dayanıklı olan ve kolay kolay bozulmayan yapısından yararlanabileceğimi gördüm ve bu yağları kullanarak ürünümü geliştirdim. Geliştirdiğim doğal ahşap koruyucunun özellikle çocuk oyun alanlarında, mobilya kaplamalarında, tarihi eserlerin korunmasında kullanılmasının insan ve ahşap sağlığı açısından büyük yararı olacağını düşünüyorum. `
 
Bu Yağla Ahşap Malzemeler Çok Daha Ucuza Korunacak
Alaylı, Malzeme Mühendisliği ile ilgili hazırlamış olduğu `Ahşap Malzemenin Çevre Dostu Susam ve Jojoba Yağları ile UV Radyasyonuna Karşı Korunması` projesinin detaylarını ise şöyle anlatıyor; "UV ışını ahşap ile reaksiyona girdiğinde tahta materyalin ana bileşenleri olan selüloz ve ligninde ayrılma tepkimeleri gerçekleştirir. UV ışını ahşabın hem kimyasal hem de fiziksel yapısını bozar.Bu tür UV ışını tepkimeleri sonucu farklı maddeler oluşur.Vernik ve türü koruyucular tahtayı bu etkiye karşı korurlar. Ahşapta UV tepkimelerinin gerçekleştiği renk değişimden belli olur. UV ışınına maruz kalan ahşap malzemelerde açıkça fark edilir bir renk değişimi gerçekleşir.
Ben de projemde verniğin yerini alacak insan sağlığına ve çevreye zararı olmayan doğal bir koruyucu materyal geliştirmek istedim. Bunu susam ve jojoba doğal yağlarıyla gerçekleştirmeyi planladım. Susam yağının özelliği doğal antioksidan barındırmasıdır. Antioksidan, ayrılma reaksiyonlarını engelleyici madde demektir. UV ışını da ayrılma reaksiyonuna sebep olduğundan susam yağının bunu engelleyeceğini düşündüm. Jojoba yağı da çok dayanıklı olan, kolay kolay bozulmayan, yapısı diğer yağlardan farklı olan, kozmetik ürünlerde kullanılan bitkisel bir yağdır. UV ışınları tahta materyale en hızlı etki eden ve en büyük faktör olduğu için onu ele aldım. Projemde bu 2 yağa ek olarak koruyucu etkiyi artırıp artırmadığını görmek için ayrı bir gruba titanyum oksit ve çinko oksit (güneş kremlerinde kullanılıyor) ekledim.
 
Yaptığım testler sonucunda geliştirdiğim bitkisel koruyucu yağın verniğin sağladığı renk korumayı aynen sağladığını, ahşabın ömrünü verniğe göre daha fazla uzattığını ispatladım. Maliyet analizlerinde de gördük doğal yağlar vernikten daha ucuza mal edilebilir.Sonuç olarak hipotezim doğrulandı.Ahşabı korumada doğal yağların vernikle aynı korumayı daha ucuza sağladığını gördüm." (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir