• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bursa`da Helal Gıda Paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Türk Standartları Enstitüsü ile Dünya Helal Gıda Birliği tarafından Ördekli Kültür Merkezinde `Helal Gıdanın Yeri ve Önemi" konulu bir panel düzenlendi. Panele TSE Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Şentürk, Dünya Helal Gıda Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Gelir, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, SMIIC Genel Sekreteri Haluk Dağ, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
 
TSE Bursa İl Koordinatörü Mustafa Karaman, paneli açış konuşmasında, "1502 Bursa Belediye Nizamnamesi Bursa`da çıkmıştır. İlk standart budur" dedi. Karaman, helal gıda uygulamasının Türkiye`de geç başlayan bir uygulama olduğunu hatırlatarak, "Türkiye yüzde 99 oranında Müslüman bir ülke. Bu anlamda İslam ülkeleri ile bir birlikteliği mevcut. Milli kuruşlarımızdan olan ve Türkiye`de 1954 yılında kurulan Türkiye Standartları Enstitüsü`nün helal gıda konusunda sertifika uygulaması doğal bir süreçtir" şeklinde konuştu.
 
Dünya Helal Gıda Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Gelir yaptığı konuşmada, "helal gıda" kavramının sadece "yiyecek ve içecek" olarak algılanmaması ve konunun temizlik sektöründen kozmetiğe kadar çok geniş bir yelpazede ele alınması gerektiğini belirtti. Gelir, helal gıda uygulamasının Türkiye`de geç uygulamaya başlandığını ancak gündeme geç girmesine rağmen emin ellerde hızla ilerlediğini söyledi.
 
"Dünya Helal Gıda Birliği tarafından ortaya çıkarılan bu uygulamanın bizler içinde kayda değer olduğunu gördük" diyen Ahmet Gelir, "Standartlar canlı organizma gibidir. Bugün yeterli olan standartlar ileride yetmeyebilir. Helal gıda Türkiye`de 3 yıldır uygulanıyor. Bunun anlamı artık İslam ülkelerine rahatlıkla ihracat yapabilirsiniz demektir" şeklinde konuştu.
 
İl Müftüsü Mahmut Gündüz ise yaptığı konuşmada, İslam dininde net çizgiler olduğunu söylerken, haram denilen yasakların net anlaşılması gerektiğini vurguladı. Gündüz, son yıllarda ortaya çıkan helal gıda uygulamasında önemli mesafeler alındığını, bunun mutluluk verici olduğunu belirtti. Gündüz, helal ve haram uygulamasına fiili olarak olmasa da girişimin yanında olduklarını ve her platformda desteklerini açıklayacaklarını ifade etti.
 
Panelde Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar " Güvenli Helal Gıda", SMIIC Genel Sekreteri Haluk Dağ "Standardizasyon ve SMIIC", Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren "İslam dininde helal gıda" TSE adına Özhan Gündüz "TSE VE HELAL GIDA " konularında sunum yaptılar.
 
Ördekli kültür merkezinde düzenlenen "Helal Gıda Paneli" misafirlerin soruları ile sona erdi. (Fethullah Özsoy - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir