• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...
Romatizma bütün organları etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Eğim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde düzenlenen “Ramatoid Artrit Hasta Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Uz. Dr. Ömer Karadağ, ramatoid artrit hastalığının kalp, akciğer, mide gibi önemli organları etkilediğini söyledi. Karadağ, ramatoid artrit hastalığı, sakatlığa neden olabilen, hayat kalitesini azaltan, ağrılı, kronik iltihaplı ve iltihabi olmayan 20 ila 50 yaş aralığında görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Günümüzde romatizmal hastalıkların yol açtığı bedensel sorunların yaşam kalitesini bozan en önemli nedenler arasında yer aldığını belirten Uz. Dr. Karadağ, “Bu hastalarda karşılaşılan en önemli sorun tanının geç konulması ve hastaların uygun tedaviyi zamanında almaması. Eskiden iltihaplı romatizmal hastalıklarda romatizmanın tedavisinin olmadığına inanılırdı. Ancak tıp biliminin ve teknolojinin gelişmesiyle artık elimizde çok güçlü ilaçlar var. Bunun için hastalarda kalıcı bozukluklar oluşmadan, yani geç kalınmadan hastalığın erken dönemde tanısının konulması ve tedavinin başlaması çok önemli. Bu nedenle hastalarımızın erken dönemde doktora başvurması gerekir” dedi.

TEDAVİ ESNASINDA İYİ BESLENMEK ŞART

Aynı zamanda Romatoid Artrit hastalığının kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görüldüğünü ve tedavi edilmediği zaman yaşam kalitesini azalttığını kaydeden Uz. Dr. Ömer Karadağ, hastalık süresince iyi beslenilmesi gerektiğinin de altını çizerken sigaranın da bu hastalık üzerinde önemli etkileri olduğuna ve tedavi sürecinde kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uz. Dr. Ömer Karadağ, eklemlerde, el, ayak, bilek ve dirseklerde 6 haftadan uzun süren ağrı, vücudun iki yanında şişlik, simetrik tutulum, yorgunluk, ateş ve sabahları ilk 30 dakika sertlik ve şişme gibi rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka bir uzmana görünmeleri gerektiğini bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir