• DOLAR 32.495
  • EURO 34.6
  • ALTIN 2477.311
  • ...
Adalet Bakanlığı`ndan Turhan Çömez Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Adalet Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi`nde sanık sıfatıyla yargılanan eski Ak Parti Milletvekili Turhan Çömez hakkında kırmızı bülten çıkarılması için hiçbir girişimde bulunmadığı yönündeki haberleri yalanladı.
 
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada,"28 Mayıs 2012 tarihli gazetelerde yer alan muhtelif haberlerde, halen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nde sanık sıfatıyla yargılanmakta olan Turhan Çömez hakkında kırmızı bülten çıkartılması ve uluslararası düzeyde arattırılması için Adalet Bakanlığı`nın herhangi bir talep ve girişimde bulunmadığı yönünde iddialara yer verilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.
Ülkemizde bir suç işleyip yurt dışına kaçtığı duyumu alınan ve hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu 100 ve 248/5 maddeleri uyarınca verilmiş bir tutuklama kararı bulunan şahıslar hakkında, ülkemize iadesi amacıyla uluslararası düzeyde aranması amacıyla kırmızı bülten tanzim edilmesi için İnterpol Genel Sekreterliğinden talepte bulunma yetkisi adli mercilerimize aittir. Adalet Bakanlığının resen harekete geçerek doğrudan kırmızı bülten talebinde bulunma yetkisi bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
 
2992 sayılı Kanunun 2`nci maddesinin (g) bendi ve 13/A maddesinin (c) bendi uyarınca, Adalet Bakanlığı, savcılık yahut mahkemelerce usulüne uygun biçimde düzenlenen Kırmızı Bülten Talep evrakını gerekli incelemeleri yaptıktan sonra İnterpol Genel Sekreterliğine gönderilmek üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne iletildiği belirtilerek, "08 Ekim 2009 tarihli yazımız ile; İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 17 Eylül 2009 tarihli yazısına atfen, Turhan Çömez`in 07 Haziran 2008 tarihinde yurtdışına çıkış yaptığı belirtilerek, aranıp aranmadığının ve aranmakta ise, olayı kısaca izah eden bir dosya, inceleme tutanağı ve tutuklama veya yakalama müzekkeresinden bir örneğin gönderilmesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmiştir.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 02 Aralık 2009 tarihli yazısı ekindeki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 23 Kasım 2009 tarihli yazısında sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesine gerek görülmediği bildirilmiştir. Bu husus, 14 Aralık 2009 tarihli yazımız ile İçişleri Bakanlığına iletilmiştir"denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu kez, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 26 Ağustos 2011 tarihli yazısı ile Turhan Çömez`in Londra`da ikamet ettiği belirtilerek yapılacak işlemin bildirilmesi istenmiştir. Bu yazıya atfen; 26 Ağustos 2011 tarihli (aynı gün) yazımız ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından şahıs hakkında mevcut dosya durumuna göre kırmızı bülten düzenlettirilmesinin talep edilip edilmeyeceğinin bildirilmesi, talep edilmesi halinde hazırlanacak kırmızı bülten talep formunun ve eklerinin Bakanlığımıza gönderilmesi istenmiştir.
 
Talep formunun, içermesi zorunlu hususlardaki eksikler ve usulüne uygun biçimde düzenlenmemesi nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu doğmuş ve süreç bu nedenle uzamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, ilgili Genelgeye uygun olarak tanzim edilerek, 24 Mayıs 2012 günü Bakanlığımıza iletilen kırmızı bülten talep evrakı, aynı gün içinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.
 
Bunun dışındaki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir