• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...
SON DAKİKA
İkra Der`den Sigara Konulu Panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İkra Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sigaranın zararlı konulu panel düzenledi. Panelde konuşmacı olarak Prof. Dr Abdurrahman Şenyiğit katıldı.

 

Halk sağlığını tehdit eden en büyük etkenin sigara olduğunu belirten Prof Şenyiğit, ağır sigara içicilerin yüzde 70`inin akciğer kanseri riskini taşıdığını söyledi. Sigaranın sebep olduğu ekonomik kayba da değinen Prof Şenyiğit, örnek olarak akciğer kanserine yakalan birinin masrafları çok ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çekti.

 

Sigara ömrü kısaltıyor
Sigara içme trendinin böyle devam etmesi durumunda 21. yüzyılda bir milyon insanın sigara nedeniyle beklenenden erken dönemde öleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Prof Şenyiğit, "Sigaraya devam eden birinin boyun ve bacak kısımlarında ve vücudun değişik bölgelerinde tümöre ve kangrene neden olur, bu hastalıkların devam etmesi halinde ciddi manada sağlık sorunların yaşanmasına neden olmaktadır" dedi.

 

Aslında her sigara içenin tinerci olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, sigara dumanında toler olduğunu belirterek, "Tinerde de toler var ve bu şekilde tiner çeken biriyle sigara içen birini aynı kefeye koymak yanlış olmaz Sigaranın içinde asfaltta kullanılan katran maddesi de var. Sigara içen birinin Akciğeri katrana benzer ve bu nedenle Akciğeri bir süre sonra kaskatı olur ve işlev göremez hale gelir ve bu nedenle en kısa sürede sigara bırakılmalıdır" diye konuştu.

 

Kalp krizlerinin yüzde 95 sigaradan kaynaklanıyor
Sigaraya başlama nedenlerine de değinen Prof Şenyiğit, "Anne ve babanın sigara içmesi, okulda öğretmenler, çevrede arkadaşlarının sigara içmesinin sigaraya etkileri vardır. Sigara içmesek de sigara içenlerin yanında durmak veya sigara içilen yerlerde durmanın bile etkisi de vardır ve pasif içicidir. Kalp krizi geçirenlerin yüzde 95`i sigara içenlerden oluşmaktadır" şeklinde konuştu.

 

Son olarak sağlık bakanlığının ücretsiz olarak dağıttığı ilaçların sigara bırakmada etkili olduğunu ifade eden Prof Şenyiğit, sigarayı bırakmak için kendilerine başvuranlara yardımcı olacaklarını söyledi.

Salih Torak, Ata Güler - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir