• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Bu Türbenin İsmini Görenler Ziyaret Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAKARYA - Adapazarı`nı Bilecik`e bağlayan E–25 karayolunun Adliye köyü mevkiinde yüksek bir kayanın üzerinde bulunan türbenin adını, karıncalarla insanüstü ilişkiler kuran ve onlarla adeta konuşan bir Türkmen ermişinden aldığı belirtiliyor.

Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nün internet sitesinde türbe ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: “Rivayete göre çevreye zarar veren karıncaları da, onlarla konuşan ikna eden mübarek zat, karıncaları yanına toplamakta ve birlikte bir hayat sürmektedir. Hayatını adeta karıncalarla birlikte geçiren Türkmen ermişine, vasiyeti üzerine vefatında sonra söz konusu kayanın üzerinde mezar yapılmış olup, burası zamanla `Karıncalı Dede Türbesi`ne dönüşmüştür.”

Türbenin hitabesinde ise Karıncalı Dede (Abdullah Bin Yaşari)`nin, Hoca Ahmet Yesevi’nin talebelerinden olduğu,11. yüzyılda eşi Ünzile Hatun ile Türkistan’dan gelip Anadolu’nun Müslüman olması için çalışan Horasan erenlerinden biri olduğu ifade ediliyor.

Yol kenarındaki levhayı görenler merak edip türbeyi ziyaret ediyor. Karınca görme düşüncesiyle türbeye çıkanlar muhteşem doğal güzellikle karşılaşıyor. Türbenin ziyaretçileri ise gün içinde hiç eksik olmuyor.

İstanbul’dan Bilecik’e giderken yol kenarındaki türbenin ismini görünce merak edip ailesiyle birlikte türbeye çıkan Yılmaz Sert, “Türbenin ismi çok dikkatimi çekti. Merak edip türbeye çıktık. Bizim kültürümüzde karınca denince bereket ve çalışkanlık akla geliyor. Türbede karınca göremedik ama türbenin bulunduğu yerden Geyve Boğazı muhteşem görünüyor. Bu zata hem dua ettik hem de bu güzel manzarayı gördük." diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir