• DOLAR 32.431
  • EURO 34.454
  • ALTIN 2487.222
  • ...
Diyarbakır`ın Fetih Yıl Dönümü Kutlu Olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyanet-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ömer Evsen, Diyarbakır fethinin 1373`ncü yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yaptı. 27 Mayıs 639 yılında Diyarbakır`ın İslam orduları tarafından fethedildiğini ifade eden Evsen, fethin ardından Diyarbakır`ın sahabeleri ve tabiinleriyle beraber İslam âleminde Mekke ve Medine`den sonraki en önemli Üçüncü şehir haline getirdiğini söyledi.

Evsen, "Tarihten de okunabileceği gibi Diyarbakır halkı İslam`ı seçerken asla tereddüt etmemiş, Bilakis İslam`a severek, isteyerek canı gönülden girmişlerdir. Öyle ki Bu toprakların yetiştirdiği ve sahabenin, tabiinin rahlei tedrisinden geçmiş binlerce âlim bu topraklardan İslam`ın ve bilimin aydınlığını dünyanın dört bir yanına yaymışlardır" dedi.

İlk sahabe vali olan Sa`sa`nın Mescidi dönemin Valisi Nazım Önen tarafından yıktırılıp yerine park yapıldığını ifade eden Evsen, "Bu tür uygulamalar birçok yerde yapılıp Sahabeyle irtibat koparılarak, mezar yerleri bile yok edilmiştir. Topraklarımızdaki sahabenin sayısı 541 iken mezar yeri bilinen sahabe sayısı 40 civarına kadar düşürülmüştü" diye konuştu.

Sahabenin tanınmaması ve bilinmemesi için bölgemizdeki sahabenin esamesi bile silindiğini ifade eden Evsen sözlerini şöyle sürdürdü; "İstanbul`daki Hz. Ebu Eyyub el Ensari türbesi milyonlarca ziyaretçi tarafından ziyaret edilirken İslam tarihinin en önemli üçüncü kenti Diyarbakır`a ve Diyarbakır`daki Sahabeyi neredeyse hiç kimse hatırlamaz olmuş, hiç kimse ziyarette bulunmamıştır. Bu düzeninin değişmesiyle Sahabenin tanıtılması noktasında hareketlenme başlamış yavaş yavaş özlenen tablo geri gelmeye başlamıştır. Artık sahabenin tanıtılması noktasında çalışmalar yapılmakta, bir nevi iadei itibar olmaktadır." (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir