• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Gül: Uludere Özürün de Ötesinde Çok Büyük Acılardır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gül, Amerika dönüşü Esenboğa Havalimanı`nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye`nin erken uyarı radar sistemine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Gül, Afganistan konusunun da görüşmelerde ele alınacağını ifade etti. Afganistan konusunda samimi ve yapıcı istişarelerde bulunduğunu dile getiren Gül, sivil faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade ettiğini aktardı.

Zirvede NATO operasyonlarında bulunan ülkelerle bir araya geldiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri, ABD Başkanı ve Fransa Devlet Başkanı olmak üzere 10 ülkenin devlet başkanlarıyla görüşmeler yaptığını belirtti. Gezi sırasında yaptığı temasları anlatan Gül, medyanın önde gelen isimlerine röportaj verdiğini kaydetti.

27 Mayıs darbesinin yıl dönümüyle ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: "Halkın gönlünde muhafaza ettiği değerli devlet adamlarını, Adnan Menderes başta olmak üzere rahmetle anıyorum. Maalesef siyasi tarihimizde bu tür acı dönemler de olmuştur, daha sonra da olmuştur. Ama bugün geldiğimiz noktada Türkiye geçmişiyle yüzleşmektedir. Hukuki ve siyasi boyutuyla ele alınması gerekenler, ele alınmaya başlanmıştır. Önemli olan şey bugün geldiğimiz noktadır, bu tip dönemlerin bir daha olmayacağının en büyük garantisidir. Türkiye`ye yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum, milletim adına."

Gül, Kayseri saldırısına ilişkin soruya şu cevabı verdi: "Türkiye`nin en büyük sorunudur. Bu konuları gündemimizden çıkarmamız lazım. Çıkaramadığımız sürece bizim enerjimizi tamamen aldığı ve ayak bağı olduğu gibi Türkiye`de bir takım sosyal sorunlar da oluşturmaktadır. Siyasi yapılar, devlet kurumları, bütün herksin bu işlerin çözümü yönünde Türkiye`nin gündeminden çıkaracak bir gayret ve samimiyet, üslupla çalışması lazım. Herkesin üstüne düşen çok görev var."

Gül, Uludere olayının hatırlatılınca "Maalesef çok derin acılar duyduğumuz, çok büyük acılar duyduğumuz, özürün de ötesinde çok büyük acılardır. Bütün yöre halkının, hayatını kaybedenlerin algılaması gerekir. Her türlü soruşturmalar yapılıyor, sivil ve askeri makamlar tarafından. Üzücü yanlış hatalar olmuştur ama nasıl olmuştur, nereden kaynaklandığı gayet ciddi bir soruşturma devam ediyor, idari ve mahkeme kanalıyla. Bir karartma söz konusu değildir. Askeri yetkililer her türlü bilgiyi ilgili makamlara vermiştir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının bilmesini isterim ki herkesin üzüntüsü bu konuda çok derin ve samimidir ve maalesef elde olmayan bir şekilde gerçekleşmiştir bu acı ve elem verici olay." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir