• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
 ABD`yi Köşeye Sıkıştıran Sorular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’nin Pakistan`da düzenlediği operasyonda El Kaide lideri Usame Bin Laden`in öldürülmesiyle ilgili çelişkili açıklamaları kafalarda bazı soru işaretlerine neden oldu. İşte cevap bekleyen bazı sorular:

Operasyonun amacı Bin Laden’i öldürmek mi, yakalamak mıydı?
Barack Obama’nın yardımcıları, komando timine Usame Bin Laden’i yakalama ya da öldürme emri verildiğini söyledi. Fakat planı önceden bilen başka yetkililer, en başından beri Bin Ladin’in öldürülmesinin beklendiğini anlattı. Bir başka yetkili ise Bin Laden’in teslim olması gibi beklenmedik sürprizlerin üzerinde durulduğunu da belirtti.

Usame Bin Laden komandolara karşı koydu mu? Silahı var mıydı?
ABD hükümeti Bin Laden’in öldürülmeden önce ‘direndiğini’ söylüyor. İlk anlatılara göre, üç katlı evin ilk iki katında sert çatışmalar yaşanmıştı; üçüncü kattaki El Kaide liderinin silahı vardı ama ateş etmemişti. Fakat Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney önceki gün Bin Laden’in silahsız olduğunu söyledi.

Bin Laden yalnızca başında mı vuruldu? Kaç kurşun isabet etti?
İlk açıklamaya göre, Bin Laden başından bir kez vuruldu. Sonra bir kez de göğsünden vurulduğu açıklandı. Cesedin resimlerini gören bir yetkili Reuters’a, en az bir kez yüzünden vurulduğunu söyledi. Operasyonu gerçekleştiren SEAL komandolarının standart uygulamasının, hedefi durdurmak için önce bir kez göğsünden, sonra da öldürmek için bir kez başından vurmak olduğu belirtiliyor.

Bin Laden bir kadını canlı kalkan olarak kullandı mı kullanmadı mı?
Bir yetkili pazartesi günü, Bin Laden’in kalkan olarak kullandığı bir kadının da öldüğünü söyledi. Ancak son açıklamaya göre, Bin Ladin’in aynı odada bulunan karısı komandolara doğru hamle yaparken bacağından vuruldu ve öldürülmedi.

Evden kimse esir alındı mı? Diğer cesetler taşındı mı?
Pakistan istihbaratı Amerikalıların Bin Laden’in oğlunu canlı olarak götürdüğünü söyledi. Fakat ABD sadece Bin Laden’in cesedinin alındığında ısrarcı. Ölen diğer 5 kişinin cesediyle ilgili açıklama yok.

Bu haberler de ilginizi çekebilir