• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
\"Mustazaf Der\'in Mefkûresine Kilit Vurulamayacak\"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Hak ve Özgürlükler Platformu Üyesi Kozluk İlim-Der, Mustazaf Der\'in kapatılması ve Güllü Çevik\'e verilen hapis cezasını kınadı. Dernek yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, \"Toplumun bağrından çıkmış hizmetleriyle halkımızın gönlünde taht kurmuş, Genel merkezi Diyarbakır\'da bulunan Mustazaf Der, yerel mahkemenin vermiş olduğu ve hiç bir hukuki gerekçeye dayanmayan, tamamen niyet okumadan ibaret olan kararını, Yargıtay da aynı hukuksuzluğa çanak tutup onamıştır. Bizce bu tam bir hukuk katliamıdır\" denildi.

 

Kapatmaya ilişkin öne sürülen gerekçeler şöyle sıralandı:
\"1 - Başörtüsüne her alanda özgülük taleplerine destek vermesi.
2 - Elazığ İhya-Der\'e yapılan komplo ve hukuksuzluğa karşı tepki gösterilmesi.
3 - Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının bulunması ve iade-i itibarlarının verilmesi ile ilgili imza kampanyası yapmak ve basın açıklaması düzenlemek.
4 - Filistin\'e destek amaçlı basın açıklamaları yapmak\"

 

Bu Karar Hukukun Üstünlüğüne ve Adalet Anlayışına Vurulan Bir Prangadır
Bu ve benzeri maddelerin tamamının dernekler kanununda yasal olduğu ve izin alınarak yapılan etkinliklerin Mustazaf Der söz konusu olunca suç sayılarak kapatılmasına gerekçe gösterildiği belirtilen açıklamada, \"Bu karar; ifade ve örgütlenme özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Bu karar somut delil olmadan, uydurma iddialar ve zorlama yorumlarla alınan keyfi bir karardır. Bu karar hukukun üstünlüğüne ve adalet anlayışına vurulan bir prangadır. Anayasada güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkına vurulmuş bir darbedir\" ifadeleri kullanıldı.

 

Türkiye\'nin darbelerle yüzleştiği, geçmişin karanlık odaklarıyla hesaplaştığı ve sivil bir anayasadan bahsedildiği bir zamanda, onbinlerce gönüllüsü olan böylesine güçlü bir sivil toplum kuruluşuna kapatma cezasının verilmesinin çok manidar olduğu vurgulanan açıklamada, Mustazaf Der\'in yaptığı çalışmalarla yerel ve küresel güçlerin, oyunlarını bozarak, hesaplarını alt üst ettiği belirtildi.

 

Derneğe ve üyelerine karşı, baskı, şiddet, tehdit, şantaj, yıldırma ve yıpratma, gözdağı verme faaliyetlerine rağmen, halkın gösterdiği teveccühe engel olamadıkları dile getirilen açıklamada, \"Nihayetinde niyet okuma ve komplolarla hazırlanan uydurma delillerle Mustazaf-Der kapatıldı. Fakat mefkûresine kilit vurulamayacağını buradan bütün dünyaya haykırmak istiyoruz. Bu kapatma kararını haksız ve hukuksuz buluyor ve şiddetle tekrar tekrar kınıyoruz\" şeklinde tepki gösterildi.

 

Bir Hukuksuz Yargılama da G.Antep\'te Yaşandı
Gaziantep\'te başörtülü olarak okumak isteyen kızına destek verdiği için anne Güllü Çevik\'e 2 yıl 6 Ay hapis cezası verildiği hatırlatıldığı açıklamada, \"Bu skandal kararı buradan kınıyor ve Güllü Çevik bacımızın en doğal ve insani talebinin yanında olduğumuzu buradan belirtmek istiyoruz. Yüzde 99\'u Müslüman olan bir ülkede kızlarımızın örtüleri ile okuyamıyor olması sizce de utanç verici bir durumdur. Bir yandan haydi kızlar okula diyeceksiniz, ama en tabii hakkı olan örtüsü ile okumaya ceza yağdıracaksınız. Bizler bu hali Kahhar yüce Mevlamıza havale ediyoruz\" denildi. (İsmail Tufan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir