• DOLAR 32.561
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2427.305
  • ...
BM Konferansı İstanbul`da Yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, 9–13 Mayıs 2011 tarihleri arasında 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı`na ev sahipliği yapıyor.

4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, gerek içerik gerekse katılımcı sayısı ve kapsamı bakımından şimdiye kadar Türkiye`de düzenlenen en iddialı zirvelerden. Zirveye ev sahipliği yapmayı rakibi Avusturya`yı eleyerek büyük çabalarla elde eden Türkiye, bu konferansı düzenleyerek yumuşak güç konumunu daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

BM Güvenlik Konseyi`ne yeniden aday olmak isteyen Türkiye, En Az Gelişmiş Ülkelerin oylarını toplayabilmek için de bu zirveye önem veriyor. Diplomatik kaynaklar, G–20 üyesi olarak Türkiye`nin bu ülkelerin sorunlarına karşı duyarlı olduğunu ve bu ülkelere anlatacak başarı hikâyeleri bulunduğunu belirterek, Türkiye`nin kuzey-güney ve güney-güney diyaloglarında daha önemli bir konum elde etmek için de bu zirveye önem verdiğini kaydediyorlar.

10 BİN KATILIMCI BEKLENİYOR

İstanbul`da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi`nde 9 Mayıs`ta açılışı yapılacak konferansa 50–60 kadar devlet ya da hükümet başkanı ile 100 kadar bakanın katılması bekleniyor. İlk kez gelişmekte olan bir ülkede, Türkiye`de düzenlenecek olan konferansa toplam 10 bin kadar katılımcı beklenirken, katılımcı ülkelere davetlerin BM ve ev sahibi Türkiye tarafından paralel gönderildiği bildirildi.

Konferans sonunda bir Siyasi Bildiri bir de İstanbul Eylem Planı olmak üzere iki ayrı belgenin kabul edilmesi öngörülüyor. Eylem Planı 10 yılda bir düzenlenen bu konferanslar çerçevesinde 2011–2021 yılları arasındaki yol haritasını oluşturacak. Bundan önceki konferans sonunda 2001–2011 dönemi için Brüksel Eylem Planı kabul edilmişti. Bu Eylem Planı`ne ek olarak Türkiye de ayrı bir eylem planı hazırlıyor.

Dışişleri Bakanlığı web sitesindeki bilgiye göre, "En Az Gelişmiş Ülkeler" (EAGÜ), Birleşmiş Milletlerin 1971`de yaptığı bir tanımlama. Bu tanımlamaya giren ülkelerin kalkınma süreçlerinde yapısal nedenlerden kaynaklanan temel güçlükleri mevcut. BM uluslararası toplumun bu ülkelere özel bir yaklaşım göstermesini ve karşılık beklemeksizin destek vermesini öngören bir program izliyor.

BİR ÜLKENİN EAGÜ SAYILABİLMESİ İÇİN ÜÇ KISTASA UYGUNLUK KOŞULU ARANIYOR

- Gelir düşüklüğü kıstası: kişi başına yıllık milli gelirin üç senelik ortalamasının 900 doların altında olması (ortalama 1035`i aştığında bu gruptan çıkılmakta)

- İnsan kaynaklarında zayıflık kıstası: beslenme, sağlık, ömür beklentisi, eğitim ve yetişkin okuryazarlığı düzeylerini dikkate alan yaşam kalitesi göstergesine uygunluk.

- Ekonomide çeşitlilik eksikliği kıstası: tarım üretimindeki istikrarsızlık, mal ve hizmet ihracatındaki istikrarsızlık, geleneksel olmayan faaliyetlerin (imalat ve hizmet sektörünün) ekonomideki ağırlığı, mal ihracatındaki sınırlı sayıda üründe yoğunlaşma ve ekonomik boyutların yetersizliği unsurlarını kapsayan bir göstergeye uygunluk. Ayrıca ülke nüfusunun 75 milyonu aşmaması koşulu da aranıyor.

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir