• DOLAR 32.572
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2427.423
  • ...
Kenede Ezber Bozan Uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların ısınmasıyla artış gösteren ölümlü kene ısırması vakalarıyla ilgili ezber bozan bir açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı uzmanları, "keneyi çıkarmadan hastaneye gidin" diyenleri boşa çıkaran bir uyarı geldi.

Kene tedavisine yönelik eğitim veren Yakutiye İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehtap Mert, kişinin keneden ne kadar çabuk kurtulursa o kadar iyi olacağını söyledi.

`Vücudunuzda kene görürseniz dokunmadan sağlık kuruluşuna gidin` uyarısının geçerliliğini kaybettiğini belirten Mert, "Hastaneye gitmeden önce keneyi vücuttan çıkarmak gerekir. Bunun için kişinin yeterli bilgiye sahip olması şart. Kene vücuttan ne kadar az kan alırsa Kırım Kongo kanamalı ateşinin (KKKA) bulaşma riski o kadar azalır." dedi.

Kenenin vücuttan çıkarılmasının çok basit ancak özen isteyen bir iş olduğunu ifade eden Mert şu bilgileri verdi:

"Vücuda yapışan kene, kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve ağız kısmı koparılmadan, bir penseyle düz bir şekilde yavaşça çekilip alınmalıdır. Ardından da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır." Kenenin üzerine alkol, kolonya ve gazyağı gibi madde dökmenin yanlış olduğunu anlatan Mert, bu maddelerin kenenin kusmasına ve hastalığın bulaşmasına sebep olacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı da KKKA ile mücadele için kurduğu www.kirimkongo.gov.tr adlı internet sitesindeki bilgileri güncelledi. "Vücuda kene tutunduğunda ne yapılmalı?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Eldivenle keneyi vücuda tutunduğu yerden uygun bir malzeme ile (pens, cımbız gibi) çıkarmalı. Deriye tentürdiyot gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalı. Kişi ancak keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı."

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir