• DOLAR 32.537
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2436.59
  • ...

İSTANBUL - BMD`nin yeni yönetimi ve hedefleri basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda BMD’nin faaliyetlerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, dernek olarak markaların gücünü artırmada önemli rol oynadıklarını vurguladı. Yılmaz, Türkiye’yi 2023`e dek bölge ve dünya modasına yön veren bir konuma getirmeyi, İstanbul’u markalar merkezi yapmaya odaklandıklarını dile getirirken, “Misyonumuz, markalarımızın gücünü ve perakende yetkinliğini artırarak Türkiye’nin marka ekonomisine dönüşümüne imkan tanımak.” dedi.

Markalı ekonomiyi önemli ve olumlu bulduklarını belirten Yılmaz, “2023’e giden yolda ’Made in Turkey’den Turkish Brands’e dönüşüm başladı. Türkiye’nin geleceğinin markalı ekonomide olduğuna kuşkumuz yok. Markalı ekonomiye geçişle yaratılacak ek katma değer 2030`da milli geliri 2,75 trilyon dolara çıkaracak." ifadelerini kullandı. Dünya perakende liginde Türkiye’nin markaları ile ilk sıraya oynadığını aktaran dernek başkanı, şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimiz Mart 2010’da ülke içinde BMD markalarının 40 bin mağaza, 170 bin eleman istihdamı, 2,3 milyon metrekare satış alanı, 24 milyar dolar cirosu vardı. Nisan 2012’de bu rakamlar sırasıyla 50 bin mağazaya, 220 bin eleman istihdamına, 3 milyon metrekare satış alanına ve 30 milyar dolar ciroya çıktı. 17 Mayıs`ta belirlenen yeni yönetim kurulumuz 2 sene görev yapacak. Bu dönemde yani 2014’te 60 binden fazla mağazaya, 310 bin eleman istihdamı, 3,7 milyon metrekare satış alanı ve 40 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Yine Mart 2010’da ülke dışında BMD markalarının toplam bin 370 mağazası vardı. Nisan 2012’ye geldiğimizde 79 BMD markasının 91 ülkede toplam 2 bin 603 mağaza açtığını görüyoruz. 2014’te ise 100’ü aşkın ülkede 90 dernek markasına ait 4 bini aşkın mağazaya ulaşmayı planlıyoruz. Bu rakamları bir başka şekilde ifade edecek olursak, 2014` dek ülke içinde 20 bin, ülke dışında bin 500 yeni mağaza, 10 milyar dolar ciro artışı, 90 bin yeni istihdam ve 700 bin metrekare yeni satış alanı öngörüyoruz.”

ISF’DE HEDEF 21 GÜNDE 7 MİLYAR TL

 

BMD’nin projelerinden 1. İstanbul Shopping Fast (İSF) ile şehrin toplam perakende satışından yüzde 26 artış ve 8 milyar lira ciro elde ettiklerinin duyuran Yılmaz, bu sene 9-29 Haziran tarihleri arasında tertip edilecek 2. ISF’de 21 günde 7 milyar lira ciro amaçladıklarını belirtti. BMD Başkanı Yılmaz, `Kira, Ciro ve Performans Endeksi` ile de AVM’lerin metrekare verimliliği ve kiraların ciroya oranı konularında reytinglerini ölçeceklerini bildirdi.

"TEKSTİLDE EK VERGİ ENFLASYONA SEBEP OLDU"

Basın toplantısında sektörün sorunlarına da değinen Yılmaz Yılmaz, daha evvel tekstilde ek ithalat vergisinin marka gücüne sekte vurduğunu ve enflasyona sebep olduğunu savundu. Burada yanlıştan dönülmesi adına ellerinden geleni yapacaklarını, idarecilerle bir araya geleceklerini sözlerine ekledi. Gazetecilerin, "Ek vergilerle ilgili menfi veriler nelerdir?" sorusuna "En önemli iki veri var, Türkiye hazır giyim ihracatı 7-8 aydır geriliyor. Avrupa Birliği`nin hazır giyim ithalatı içinde Türkiye`nin payı iniyor. Diğer yandan nisan ayı hazır giyim enflasyonu yüzde 12 civarı." şeklinde cevap verdi.

"Türkiye`de organize perakendenin durumu nedir? Avrupa`dan satın almalarla ilgili misiniz? ’Marka ve isim onlardan, üretim bizden modeliniz’ söz konusu mu?" sorularına da Yılmaz, şu karşılığı verdi:

"Hazır giyimde yüzde 50 organize perekende piyasa payı var. Gıda perakendesinde yüzde 40`ı aşan bir piyasa payı var. Bütün bunları esas aldığımızda Türkiye organize perakende payı yüzde 50` nin altında. Bu pay, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi maksimum yüzde 85`lere gelir. Türkiye buralara 20 senede gelir. Öte yandan Türkiye`den markalar yabancı markalar satın alır mı? Elbette alır. Aydınlı Grup`un iyi bir örneği var, yine Flo`nun Lumber Jack operasyonu da böyle. Markalarımız iyi bir yola girdi, bu trend artarak devam eder, hem de süratlenerek."

Yılmaz Yılmaz, 2012 hedeflerinin sorulması üzerine de Türkiye hazır giyim perakendesinin 2011`de yüzde 27 büyüdüğünü, bu sene yüzde 15-20 büyüyeceğini dile getirdi.

BMD`NİN YENİ YÖNETİMİ

Birleşmiş Markalar Derneği`nin 17 Mayıs`ta belirlenen yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Yılmaz Yılmaz –Başkan / Koton
Vahap Küçük– Başkan Yardımcısı / LCW
Hüseyin Doğan- Başkan Yardımcısı / Ramsey
Serdar Sunay –Başkan Yardımcısı / Boyner Holding
Mehmet Ziylan – Başkan Yardımcısı / Flo
Burak Çelet – Başkan Yardımcısı / Desa
Ahmet Said Kavurmacı – YK Üyesi / Aydınlı Group
Aslı Karadeniz - YK Üyesi / Boyner
Ahmet Coşkun – YK üyesi / Süvari
Ahmet Dalyancıgil –YK Üyesi / Demsa Group
Ayşen Zamanpur - YK Üyesi / Silk&Cashmere
Cüneyt Yavuz – YK Üyesi / Mavi
Emre Akyiğit – YK üyesi / Collezione
Fatih Akbacakoğlu – YK Üyesi / Ayakkabı Dünyası
Hilal Suerdem– YK Üyesi / Kiğılı
İsmail Kutlu – YK Üyesi / Gizia
İmam Altınbaş – YK Üyesi / Altınbaş
Jaklin Güner– YK Üyesi / Ziylan Group
Mete Sönmez– YK Üyesi / Faik Sönmez
Namık Ziyal – YK Üyesi / Batik
Nejdet Ayaydın - /YK Üyesi / Ayaydın&Miroglio
Oya Sener – YK Üyesi / Fiba Perakende Grubu
Önder Öztarhan – YK Üyesi / Vepa Group
Rıfat Elhadef – YK Üyesi / Vakko
Ramazan Kaya - YK Üyesi / Saat&Saat
Sami Kariyo – YK Üyesi / Penti
Sedef Orman – YK Üyesi / Derimod
Sinan Öncel – YK Üyesi / Twigy
Semih Saraçoğlu – YK Üyesi / Opmar Optik
Yavuz Eroğlu – YK Üyesi / Colin`s