• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
NATO Boru Hattı Patladı, Yakıt Göle Karıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAKARYA - Sakarya`nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü`nde çevre felaketi yaşandı. TÜPRAŞ`tan Eskişehir`deki hava üssüne yakıt sağlayan NATO boru hattı henüz belirlenemeyen bir nedenle patladı. Hattın geçtiği Ünlüce köyü mevkiindeki patlama sonrası sızan uçak yakıtı, Sarp Deresi`ne aktı. Derenin taşıdığı akaryakıt, Sapanca Gölü`ne karıştı. Vatandaşların ihbarı üzerine hattaki yakıt transferi kesildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, yakıtın yayılmasını önlemek için Sapanca Gölü`ne ve dereye bariyerler çekti. Dereye karışan yakıt ise vidanjörlerle çekiliyor. Boru hattındaki arıza ise ekiplerin çalışması sonucu giderildi.

Ünlüce köyü muhtarı Adnan Adıyaman, hattın geçtiği alanın heyelan bölgesi olduğunu belirterek, "Yağışlarla birlikte zeminde oynama olmuş olabilir. Hattın ek yerinde bir sızıntı olmuş. Sızan yakıt dereye karışmış, oradan da göle akmış. Duyarlı vatandaşlarımız görerek yetkililere haber vermiş." dedi.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise yakıtın yayılmasını önlemek amacıyla göle 2,5 kilometrekarelik bariyerler çektiklerini söyledi.

İçme suyu için bir risk bulunmadığını kaydeden Keleş, "Yakıtın göle yayılması engellendi. Bu konuda hazırlıklarımız vardı. Derede bariyerlere toplanan yakıtı vidanjörlerle çekerek İZEYDAŞ`a gönderiyoruz. Gölün içine çektiğimiz bariyerler özel bariyer. Suyun yüzeyindeki yakıtı topluyor." diye konuştu.

Sapanca Gölü`nün bu tür risklere açık olduğunu vurgulayan Keleş, göle ne kadar yakıt karıştığının henüz tespit edilemediğini söyledi.

Öte yandan, ocak ayında da bir ilköğretim okulunun yakıt tankından sızan fuel oil, göle karışmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir